Fabriek in de haven zet afvalplastic om in brandstof

In de haven van Amsterdam komt een fabriek die afvalplastic gaat omzetten in scheepsbrandstoffen.

null Beeld anp
Beeld anp

Per jaar wil het bedrijf Bin2Barrel uit 35.000 ton plastic ruim 30 miljoen liter brandstof produceren.

Elke kilo plastic levert dus bijna een liter brandstof op. Bin2Barrel benadrukt dat het gaat om plastics die niet meer te recyclen zijn en anders toch maar zouden worden verbrand in afvalverbrandingsovens.

Door de plastics om te zetten in brandstof is het rendement bijna drie keer zo hoog dan bij verbranding met afval, volgens Bin2Barrel. In de fabriek, die momenteel wordt gebouwd en eind 2018 klaar moet zijn, is 28 miljoen euro geïnvesteerd.

De fabriek komt vlakbij de elektriciteitscentrales van Nuon.

Circulaire economie
Uiteindelijk wil Bin2Barrel naar vier fabrieken in de Amsterdamse haven om vervolgens uit te breiden naar België en Duitsland. Op termijn wil Bin2Barrel overschakelen van de productie van brandstoffen naar het maken van chemische grondstoffen uit plastic.

De dieselachtige brandstoffen zijn ook geschikt voor andere sectoren, maar Bin2Barrel mikt in eerste instantie op verkoop aan de scheepvaart. Jaarlijks zouden de brandstoffen uit afvalplastic de uitstoot van 57.000 ton CO2 uitsparen.

Het havenbedrijf is blij met de komst van Bin2Barrel. Die sluit goed aan bij de circulaire economie, een van de speerpunten van de haven voor de toekomst.

"Het gebruik van plastic en het gebrek aan goede verwerking van plasticafval veroorzaken wereldwijd veel vervuiling," zegt Roon van Maanen van het Havenbedrijf. "Bin2Barrel introduceert innovatieve en hoognodige technologie waarmee een momenteel niet-recyclebare afvalstroom nuttig kan worden ingezet."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden