F*ck de Grieken

Ewald Engelen. Beeld Floris Lok
Ewald Engelen.Beeld Floris Lok

Terwijl Brussel zich wentelt in triomfalisme - 'onze steunacties zijn de succesvolste monetaire beleidsmaatregelen van de laatste jaren geweest', liet ECB-president Draghi woensdag optekenen - gooit het IMF doodleuk een bom in de lobby van het Berlaymont gebouw.

In een brisante zelfstudie naar de gang van zaken tijdens de Griekse 'redding' constateert de politieagent uit Washington dat het is misbruikt door Brussel, dat u bent voorgelogen door Brussel, dat de Grieken onnodig hebben geleden door Brussel en dat Brussel meer geïnteresseerd is in de euro dan in mensen.

Het IMF heeft ruim een halve eeuw ervaring in statelijke stervensbegeleiding. Op basis daarvan heeft het fonds criteria voor steun opgesteld. Daaraan werd in het geval van Griekenland niet voldaan. Waarom dan toch meegedaan? Antwoord: om een zweem van legitimiteit en professionaliteit te geven aan hervormingsprogramma's die Griekenland reduceerden tot een Brussels protectoraat. Stelt u zich voor wat er zou zijn gebeurd als Duitse of Franse functionarissen de pensioenrechten van Griekse ambtenaren hadden afgepakt in plaats van de mannen van het IMF? Precies!

Ook u bent voorgelogen. Van meet af aan was duidelijk dat Griekenland nooit aan zijn schuldverplichtingen zou kunnen voldoen. Afwaarderingen zouden sowieso moeten gebeuren. Maar als de trojka dat in 2010 zou hebben gedaan, zouden Franse en Duitse banken zijn natgegaan. En dus is er in totaal 245 miljard aan Griekenland geleend om 'onze' banken voldoende tijd te geven om hun Griekse posities af te bouwen. Ondertussen hielden politici van het kaliber De Jager u voor dat u 'luie Grieken' aan het redden was en dat alles met rente zou worden terugbetaald. Dubbel nee dus.

Eerder afgewaardeerd
Griekenland rommelde met cijfers maar de trojka (EC, ECB, IMF) kon er ook wat van. In 2010 werd voorspeld dat de economie tot 2012 met 5,5 procent zou krimpen en de werkloosheid maximaal 15 procent zou bedragen. Het werd 17 procent krimp en 25 procent werkloosheid. Schade die vermeden had kunnen worden als eerder was afgewaardeerd en minder hard was ingegrepen, zoals het IMF wilde en wist maar van Brussel niet mocht zeggen.

Maar het vernietigendst is wat het IMF over het optreden van zijn partners in crime schrijft: onervaren, stuurloos, inflexibel en vooral gericht op het beschermen van die vervloekte munt, die koste wat kost moest overleven: f*ck de Grieken.

Hoe Commissaris Rehn op de aantijgingen reageert? Hij is het 'fundamenteel oneens' en noemt ze 'onjuist en ongefundeerd'.
Wat leervermogen betreft heeft het IMF in deze crisis een betere staat van dienst dan de Commissie, zoals wij aan den lijve ervaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden