Update

F-16's bestoken geen gronddoelen in Libië

De Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen die het vliegverbod boven Libië gaan handhaven, worden niet ingezet om doelen op land of zee te bestoken. Ze mogen alleen verdachte vliegtuigen dwingen van richting te veranderen en deze in het uiterste geval uit de lucht schieten.

Dat blijkt uit een brief die de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) woensdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Daarin geven ze aan op welke manier Nederland zal bijdragen aan de NAVO-operatie om ook de no-flyzone boven Libië te controleren.

Dat gebeurt onder dezelfde voorwaarden die nu gelden voor de inzet van de F-16's, een KDC-10 tankvliegtuig en een mijnenjager bij het handhaven van het wapenembargo tegen Libië. Voor de uitbreiding van de taken zal Nederland geen extra militairen of materieel inzetten. In totaal worden tweehonderd Nederlandse militairen bij de missie betrokken.

Het doel van de NAVO-operatie en de Nederlandse bijdrage daaraan, die in principe drie maanden duurt, is de bescherming van de bevolking tegen agressie van het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi. De acties zijn niet gericht op de verwijdering of verandering van dat regime, benadrukken Rosenthal en Hillen. De NAVO, die het bevel over alle militaire operaties in Libië heeft overgenomen, besloot zondag om desnoods ook Libische grondtroepen te gaan aanvallen. Maar daar zal Nederland dus niet aan meedoen.

De F-16's zullen in het kader van het afdwingen van de no-flyzone inlichtingen vergaren, gebieden bewaken en het luchtruim verdedigen. Ze doen dat vooral boven het kustgebied van Libië, aldus de bewindslieden. Ook blijven de toestellen, die vanaf een vliegbasis op het Italiaanse eiland Sardinië opereren, inzetbaar voor het afdwingen van het wapenembargo.

Het tankvliegtuig, dat tot 4 april actief blijft bij Libië, zal niet alleen de Nederlandse F-16's in de lucht bijtanken maar ook andere (jacht)vliegtuigen die aan de NAVO-operatie meedoen. De Awacs-radarvliegtuigen, waarvoor Nederland bemanningsleden levert, worden ingezet om de acties te ondersteunen, het 'luchtbeeld' op te bouwen en om gevechtsvliegtuigen te dirigeren.
Als de NAVO besluit de operatie in Libië te verlengen, dan zal het kabinet opnieuw overwegen hieraan bij te dragen en het parlement daarover informeren. (ANP)

ANP Beeld
ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden