Eyeopen geeft online hypotheekadvies

Een online hypotheekadvies voor 350 euro. Diederik van Thiel denkt met zijn website Eyeopen een gat in de markt gevonden te hebben.

Laura Walburg
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Per 1 januari geldt een provisieverbod voor hypotheekverstrekkers. Klanten moeten voortaan apart voor adviezen betalen, dit mag niet meer worden meegefinancierd in de hypotheek. Ook mogen geen adviezen worden verstrekt op basis van no cure, no pay: ook een advies dat niet tot een hypotheek leidt, moet betaald worden. De tarieven liggen nu op twee- tot drieduizend euro. Nu klanten apart voor adviezen moeten betalen, voorziet Diederik van Thiel, oud-bankier van ING, een prijzenslag. 'Shoppen bij verschillende banken is er niet meer bij. Hypotheekverstrekkers zullen gaan concurreren, en dan vooral op de prijs van het advies.'

Computermodel
Van Thiel ontwierp een computermodel waarmee klanten online hypotheken kunnen vergelijken. In het computerprogramma, waarin hypotheken van 33 aanbieders zijn verwerkt, kunnen mensen zelf hun gegevens invoeren en op basis daarvan krijgen ze dan een advies. Vervolgens worden ze gebeld door een hypotheekadviseur die in een gesprek van een half uur de keuze met de klant doorneemt. 'Het werkt een beetje als een boekingssite voor reizen. Mensen voeren hun gegevens in en op basis daarvan wordt de selectie aangepast,' zegt Van Thiel.

In principe is het mogelijk binnen twintig minuten een hypotheek te vinden: 'Nu nog betalen mensen per uur voor een adviseur. Die moet heel veel handwerk verrichten en is dus lang bezig, terwijl mensen meerdere afspraken maken voor een hypotheek. Bij ons neemt de klant een groot deel van het zoekwerk over en verricht de adviseur alleen een extra check. Dat scheelt een hoop tijd en geld.'

Naar de bank
Met het advies dat uit de vergelijking rolt, kunnen klanten naar hun bank stappen, of de hypotheek direct via de website afsluiten. Wie dat via Eyeopen doet, betaalt dan nog eens vijfhonderd euro. Van Thiel garandeert dat zijn website daarmee goedkoper is dan andere aanbieders.

Voorlopig kunnen alleen starters terecht bij Eyeopen. 'In eerste instantie zijn die voor ons een interessante doelgroep. Ze zijn gemiddeld 25 tot 35 jaar oud en gewend via internet dingen te kopen. Ook hebben ze weinig geld te besteden, dus kijken ze goed naar de prijzen.' Vanaf volgende maand kunnen ook klanten terecht voor het onderhoud van hun bestaande hypotheek.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden