Eye viert verhuizing met 100 beste films

Het Parool
Het nieuwe Eye-filminstituut (m) op Overhoeks in Amsterdam-Noord. Beeld
Het nieuwe Eye-filminstituut (m) op Overhoeks in Amsterdam-Noord.

Het Eye Film Instituut Nederland (voorheen het Filmmuseum) sluit op 8 januari 2012 de deuren in het Vondelpark. In het voorjaar opent daarna het nieuwe paviljoen in Overhoeks, aan het IJ in Amsterdam-Noord.

Het instituut, opgericht in 1946 als Filmmuseum en sinds 1972 in het Vondelparkpaviljoen gevestigd, zal met een speciaal programma afscheid nemen van het Vondelpark.

In Eye Moves zijn in de week van 2 tot en met 8 januari de 'mooiste films' te zien die ooit in het Vondelparkpaviljoen zijn vertoond.

Top honderd
Het publiek wordt uitgenodigd om voorkeurstemmen uit brengen op een door Eye samengestelde top honderd. De lijst is te vinden via eyefilm.nl. De 25 hoogstgeplaatste films zullen in de slotweek vertoond worden; het definitieve programma is vanaf 22 december bekend.

Sinds een week kan er gestemd worden en op het ogenblik bestaat de top vijf uit The party van Blake Edwards (5), Opening night van John Cassavetes (4), The African queen van John Huston (3), The apartment van Billy Wilder (2) en bovenaan Stalker van Andrej Tarkovski, die tot nu toe negen procent van de stemmen heeft gehaald.

Verder in de top honderd uiteenlopende films als La meglio gioventù van Marco Tullio Giordana, 8 van Federico Fellini en Russian ark van Aleksandr Sokoerov.

Nieuw gebouw
Op de slotdag, 8 januari, wil Eye de exacte openingsdag en het openingsprogramma van het nieuwe gebouw naar buiten brengen. Afgelopen maand is het nieuwe paviljoen overgedragen aan Eye en zijn onderaannemers bezig geweest met de inrichting van het gebouw.

De gemeente legt momenteel de laatste hand aan de omgeving van het gebouw, met de aanleg van bestrating en fietsrekken. Pas vlak voor de opening zullen de laatste panelen worden toegevoegd aan het spectaculaire witte dak, zodat ook de laatste 'rafelrandjes' verdwijnen. Het nieuwe adres luidt: IJ-promenade 1.

In 2012 zal de Avro het Vondelparkpaviljoen renoveren om er uiteindelijk onder meer de kunst- en cultuurprogramma's op te nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden