'Extremisten IS en Nusrafront werken samen'

Leiders van de groep Islamitische Staat (IS) en het aan Al Qaida verbonden Nusrafront hebben besloten in Syrië niet meer tegen elkaar te vechten maar samen te werken in de strijd tegen hun vijanden. Dat hebben een leider van de Syrische oppositie en een rebellencommandant gezegd tegen het persbureau AP.

Redactie
Leden van Al-Nusra laten de vlag van hun brigade zien Beeld ap
Leden van Al-Nusra laten de vlag van hun brigade zienBeeld ap

Het besluit, dat ruim een week geleden zou zijn genomen op een boerderij in het noorden van Syrië, kan voor nieuwe problemen zorgen in de Amerikaanse strategie tegen IS. Vliegtuigen van een door de Verenigde Staten geleide coalitie bestoken de stellingen van de extremisten vanuit de lucht.

De plannen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten voorzien in het bewapenen van 'gematigde' rebellengroepen om hen op de grond terug te dringen. Deze rebellen, toch al relatief zwak en niet bijster goed georganiseerd, krijgen nu te maken met geharde tegenstanders die met elkaar samenwerken.

Tactische samenwerking
IS, dat met een campagne van meedogenloos geweld bijna eenderde van Syrië en Irak in handen heeft gekregen, en het Nusrafront vochten ruim een jaar met elkaar. Vorige maand werd echter al duidelijk dat de twee groepen lokaal informele bestanden sloten. Op hoger niveau is nu afgesproken om niet meer tegen elkaar te vechten, maar in sommige delen van Noord-Syrië samen op te trekken, melden bronnen bij tegenstanders van beide groepen.

Experts betwijfelen of de samenwerking ook veel verder zal gaan dan dat. Amerikaanse inlichtingendiensten zien nog geen verandering in strategie, maar sluiten niet uit dat de groepen tactisch samenwerken.

De ontmoeting van kopstukken van IS en het Nusrafront zou 2 november hebben plaatsgehad in Atareb, ten westen van Aleppo. Het overleg duurde van middernacht tot ongeveer 04.00 uur. De twee partijen kwamen overeen de onderlinge strijd te staken en samen nieuwe fronten te openen tegen Koerdische strijders in het noorden van Syrië. Volgens een bron bij de oppositie waren ook vertegenwoordigers aanwezig van de groepen Khorasan, Jund al-Aqsa en Ahrar al-Sham.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden