'Extremist' als topdiplomaat?

Met Avigdor Lieberman op Buitenlandse Zaken zou Israëls diplomatie worden geleid door een antidiplomaat bij uitstek. Sommige Israëliërs roemen zijn openheid, iemand die recht voor zijn raap zegt waar het op staat. Anderen vrezen juist het ergste voor Israëls imago als deze in hun ogen gevaarlijke extremist en racist Israëls contacten met de buitenwereld verzorgt .

Egypte, waarmee Israël diplomatieke betrekkingen onderhoudt, heeft hij al tegen de schenen geschopt. Lieberman gaf president Hosni Moebarak van Egypte vorig jaar de raad 'naar de duivel te lopen', na diens zoveelste weigering Israël een officieel bezoek te brengen.

Veel eerder stelde Lieberman voor, tijdens een bijeenkomst van zijn partij Yisrael Beiteinu (Ons Huis Israël), de stuwdam van Assoean in Egypte te bombarderen. Toen als straf voor Moebaraks steun aan Jasser Arafat.

De vijftigjarige Lieberman beschouwt de 1,2 miljoen in Israël levende Arabieren als 'een vijfde colonne', die van hem een eed van trouw moeten afleggen aan de staat Israël. Weigeren ze, dan raken ze hun burgerrechten kwijt en moeten ze ernstig overwegen te verhuizen naar de Westelijke Jordaanoever of, nog liever, Jordanië. Ook met dat land onderhoudt Israël formele doch uiterst kille betrekkingen.

Tijdens de laatste verkiezingscampagne eiste Lieberman de doodstraf voor Israëlisch-Arabische politici die contact onderhouden met Hamas, waarmee Israël kort geleden in de Gazastrook nog trachtte af te rekenen. Die minderheid maakt ongeveer een zevende deel uit van de Israëlische bevolking.

De dertig jaar geleden uit Moldavië naar Israël geëmigreerde Lieberman heeft in vorige regeringen enkele posten bekleed, maar nu wacht mogelijk de doorbraak naar 'het establishment', dat hij overigens zegt te verafschuwen. Lieberman, die in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, uitsmijter was in een nachtclub, wierp zich als politicus op als pleitbezorger van emigranten uit ex-Sovjetrepublieken en Rusland, die zich achtergesteld voelden bij de rest van de bevolking.

Daar is, in liberale of 'gewoon' rechtse kring, met afschuw gereageerd op het vooruitzicht dat Israël mede geleid wordt door 'misschien de gevaarlijkste politicus in de geschiedenis van Israël'.

De omschrijving is afkomstig van de Israëlische schrijver en wetenschapper Zeev Sternhell, die vorig jaar door extremisten in Jeruzalem werd bestookt met een pijpbom.

De krant Haaretz beweerde vorige week dat Lieberman kort lid was geweest van de buiten de wet gestelde illegale beweging Kach. Yigal Amir, de moordenaar van premier Jitschak Rabin, had daar ook banden mee. Lieberman noemde de bewering een poging hem te besmeuren, net als de berichten dat hij en zijn dochter Michal zich schuldig hebben gemaakt aan het witwassen van geld.

Lieberman zou contact met Kach hebben gezocht kort na zijn emigratie naar Israël. Later trad hij toe tot de Likoed van Benjamin Netanjahoe, maar eind jaren negentig richtte hij de partij Ysrael Beiteinu op, toen hem bleek dat Likoeds topposities waren vergeven.

Lieberman mag in politiek opzicht extreem zijn, op het religieuze vlak keert hij zich tegen 'vrome' partijen als Shas en kan hij doorgaan voor een liberale Jood.

Als Lieberman inderdaad minister wordt, is zijn eerste krachtproef ook van persoonlijke aard. Hij leeft met zijn gezin in de nederzetting Nokdim, niet ver van Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Met nog steeds een zwaar Russisch accent verzekerde hij onlangs dat hij na zijn benoeming naar minder omsteden woonruimte zal omzien. In zijn eigen partij gold dat als een bewijs van zwakte. (RENÉ TER STEEGE)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden