PlusAnalyse

Extreme drukte breekt Schiphol op

Het moment dat Schiphol op slot moet, komt rap naderbij. Het vliegverkeer groeit zo snel dat de lucht­haven mogelijk al voor het einde van het jaar toestellen moet weigeren. Ondertussen zijn vertragingen en ­oponthoud schering en inslag.

Herman Stil
Een van de vertrekhallen op Schiphol Beeld ANP
Een van de vertrekhallen op SchipholBeeld ANP

Schiphol is volgens Luchtverkeers­leiding Nederland (LVNL) de drukste luchthaven van Europa geworden, gemeten naar het aantal starts en landingen.

In april liet het vliegveld met gemiddeld 681 starts per dag, een stijging van 6,3 procent op jaarbasis, alle Europese concurrenten achter zich. In totaal werden in april 40.882 vliegbewegingen geboekt. Dat zal in de zomermaanden hoger liggen.

Het vliegverkeer op Schiphol komt daarmee vervaarlijk dicht bij de grens van 500.000 vliegbewegingen per jaar, die onder politieke druk in 2014 door het Aldersoverleg is afgesproken.

Regionale vliegvelden
Vorig jaar werden ruim 462.000 vluchten afgehandeld op Schiphol. Verdere groei moet door regionale vliegvelden Eindhoven, Rotterdam en Lelystad worden opgevangen.

Maar Lelystad Airport is pas op zijn vroegst medio 2018 in gebruik, en er zijn aanwijzingen dat dat nog wel wat later kan worden. Tegelijkertijd is het aantal vertragingen torenhoog, omdat Schiphol op piekuren bomvol zit.

Op de drukste momenten landen en starten per uur meer dan honderd vluchten. De luchthaven staat nu in de top drie Europese vliegvelden met het meeste oponthoud door capaciteitsgebrek.

Alleen de twee vliegvelden van Istanboel scoren nog hoger. Pas na 2020 mag het vliegverkeer op Schiphol geleidelijk verder groeien.

Geluid
Met bewonersgroepen en luchtvaartsector is afgesproken dat de geluidsruimte die ontstaat doordat oudere vliegtuigtypes als de Boeing 747 en MD-11 worden ingeruild voor stillere toestellen als de Boeing 787 Dream­liner en Airbus A350, voor de helft kan worden gebruikt om meer vluchten uit te voeren.

De groei van het vliegverkeer lijkt niet tot meer overlast rondom Schiphol te leiden. Vorig jaar nam volgens Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) zowel het aantal klachten (bijna 50.000) als het aantal klagers (net geen vijfduizend) een kwart is af.

Daarbij zijn wel de 120.000 klachten van 35 'veelmelders' buiten beschouwing gelaten. De luchthaven brak volgens LVNL onlangs ook zijn record starts en landingen.

Op 27 mei waren er meer dan 1500 vliegbewegingen in 24 uur. In 1995 brak de luchthaven door de grens van duizend starts en landingen op één dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden