Extreemrechts, want die hebben minder slachtoffers gemaakt

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

'Luister Theodor, nou even serieus. Als je moet kiezen tussen extreemlinks en extreemrechts, wat kies jij dan?"

"Wat is dat nou voor een domme vraag: wil je voor de lunch paardenstront of koeienvla?"

"Nee, je duikt... Merk je het zelf? Je duikt."

"Oké, dan duik ik niet. Dan kies ik voor extreemrechts, want die hebben minder slachtoffers gemaakt dan extreemlinks. Mao, de held van de oude SP, alleen al heeft er honderd miljoen, ik herhaal, honderd miljoen gemaakt. Waar kies jij voor?"

"Ik vind het heel schokkend dat jij, als mijn vriend, uiteindelijk zou kiezen voor extreemrechts. Zie je dan niet dat extreemlinks het eigenlijk beter voorheeft met de mensen?"

"Nee, dat zie ik niet. Ik erger me kapot aan een Vara-documentaire over Che Guevara. De kritiek zit daar in achteloze bijzinnen."

"Kalm, Theodor."
"Nee, niet kalm.
"Ach,die Vara-knul bedoelt het toch goed?"


"Vast. Maar Wilders bedoelt het ook goed, Baudet ook, misschien bedoelde Hitler het wel goed. Ik lees net in de Maarten dat Maarten van Rossum Hitler een intelligente man vond. Mao bedoelde het ook goed. Castro ook. Stalin, Lenin, ze bedoelden het allemaal goed."

"Je slaat zo door. Jij was vroeger toch ook marxist?"
"Ja, dat is iets om je voor te schamen. Dat is net zoiets als fout zijn geweest in de oorlog. Maar niemand neemt het mij kwalijk, terwijl ik mensen ken die destijds op Hans Janmaat hebben gestemd en met de nek werden aangekeken. Terwijl er een aanslag op Janmaat is gepleegd. Extreemlinks kan hier altijd op sympathie rekenen."

"Terecht."

"Nee... niet terecht. Schandelijk. Er zijn RaRa-leden die een bom lieten afgaan bij het huis van Aad Kosto. Extreemlinks is hier nooit echt afgestraft. Ik snap het wel. Wij, Nederland, leden vroeger onder het nazisme en nooit onder het communisme. Na de oorlog bewonderden wij het communisme, omdat het tegen het nazisme was. Ik liep ook mee. Al mijn klasgenootjes hadden een poster van Che en het Rode Boekje in vertaling. Wie onder het communisme heeft geleden, zal misschien geneigd zijn aan nazi's de voorkeur te geven. Maar extreemlinks en extreemrechts zijn in walgelijkheid precies gelijk! Extreemlinks heeft alleen meer slachtoffers gemaakt."

"Toch denk ik dat jij het misschien ook goed hebt bedoeld, Theodor. Heel, heel vroeger."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden