Plus

Extreemrechts verovert Spanje: 'Viva España!'

Extreemrechts komt na de verkiezingen op 28 april vanuit het niets met tussen de dertig en veertig zetels in het Spaanse parlement, aldus de peilingen. De boodschap van het omstreden Vox is duidelijk: 'Wij gaan Spanje redden. Viva España!'

Met zijn vaste betoog tegen buitenlanders, feministen en separatisten trekt Santiago Abascal steevast honderden mensen naar zijn bijeenkomsten.Beeld Cesar Manso

Het auditorium van het hotel in Toledo is te klein. Zoals bijna alle zalen waar Santiago Abascal (43) zijn opwachting maakt. Buiten excuseert hij zich tegenover de mensen die niet naar binnen kunnen. "Wij kunnen geen zalen meer vinden die groot genoeg zijn om al jullie hoop en verwachting te herbergen."

'Hij zegt de waarheid'
In Toledo, het hart van Spanje, zijn honderden mensen op de verkiezingsbijeenkomst afgekomen voor zijn vaste betoog tegen buitenlanders, separatisten en feministen. "Hij zegt de waarheid, is duidelijk," vertelt Carmen Aguado. "Andere partijen hebben ons bedrogen, altijd voorgelogen. Hij zegt hoe het zit: Spanje valt uiteen, en dat moeten we voorkomen."

Aguado heeft altijd de conservatieve Partido Popular (Volkspartij) gestemd, net als veel aanhangers van Vox. Dat kreeg bij zijn eerste deelname aan de verkiezingen, in 2016, slechts 0,2 procent stemmen; nu schatten de peilingen de partij op 12 procent. Dat zou nog meer kunnen zijn, omdat veel mensen hun stem op de partij niet bekend zouden durven maken. "Met hoeveel we ook zijn, wat er ook gebeurt, wij zullen de grote winnaars zijn," zegt Abascal tegen de zaal.

Catalonië
Ook hijzelf is afkomstig van de Volkspartij, die flink dreigt te verliezen. "Wij durven te zeggen wat niemand durfde, we hebben het debat geopend, en deze geest krijgen ze niet meer terug in de fles. Vox is geen politieke partij, Vox is een patriottische beweging."

Vox is razendsnel gegroeid dankzij de perikelen in Catalonië. De roep daar om onafhankelijkheid heeft in grote delen van Spanje tot een herboren nationalisme geleid. Vox wil het huidige zelfbestuur van Catalonië afschaffen en ook alle zeventien regionale parlementen ontbinden. "Eén regering, één parlement voor één land," roept Abascal. "Viva España!'' En de zaal scandeert massaal: "Viva!"

Het is ook de naam van de campagne geworden: La España Viva, het levendige, wakker geschudde Spanje.

Het lijkt op het Spanje onder dictator Franco, dat toen een nationaal-katholieke eenheid moest zijn, geleid door generaals en bisschoppen, waarin de eigen taal in regio's als Catalonië en Baskenland verboden was en de vrouw een ondergeschikte rol had.

Homohuwelijk
Achter het plan voor de 'eenheid van Spanje' komen de andere programmapunten van Vox. Alle illegale immigranten moeten gedeporteerd worden, en zij die een delict begaan ook. Iedereen moet een wapen kunnen hebben 'om zijn huis te beschermen'. Homohuwelijk en abortus moeten verboden worden, net als partijen die tegen de eenheid van Spanje zijn.

En de wet tegen huiselijk geweld moet worden afgeschaft, omdat daarin altijd 'alle mannen als verdachte' worden aangemerkt. Feministen heten bij Vox 'feminazi's'. "Je moet vrouwen niet voortrekken," zegt Rocio Loro. "Velen verzinnen dat ze mishandeld zijn, je kunt niet altijd de man de schuld geven."

Na een klein uur is de meeting in Toledo voorbij. Zoals altijd vraagt Abascal de mensen in stilte naar het volkslied van Spanje te luisteren - dat heeft geen tekst, dus meezingen is moeilijk. Daarom heft het publiek daarna zelf een ander liedje aan: 'Soy español'. Ik ben Spanjaard.

Beeld Cesar Manso
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden