Extreem rechts gebaat bij Brits schandaal

LONDEN - Politici van de gevestigde Britse partijen zijn als de dood dat de extreem-rechtse British National Party profiteert van het 'bonnetjesschandaal'.

Parlementariërs van zowel de regerende Labour Partij als de Conservatieven zijn besmet door de onthullingen in The Daily Telegraph over hun gegraai op kosten van de belastingbetaler.

Met als gevolg dat veel Britten, niet alleen van extreem rechtsen huize, overtuigd zijn van de 'onbetrouwbaarheid en geldzucht van 'alle' politici van het establishment. De rel rond de declaraties valt samen met een diepe economische crisis en de overtuiging van steeds meer Britten dat premier Gordon Brown niet in staat is daar iets aan te veranderen.

Vertegenwoordigers van Labour, de Tories en de Liberaal-Democraten zijn woensdag in Londen bijeengekomen om een gezamenlijke strategie te bepalen jegens de BNP. Die partij, geleid door de in Oxford afgestudeerde jurist Nick Griffin, krijgt volgens de peilingen één zetel bij de verkiezingen voor het Europees parlement. Nu is dat niet zo ernstig, omdat het EP in Groot-Brittannië zo mogelijk nog minder aanzien geniet dan elders in Europa. Maar de BNP, die een felle campagne voert tegen de immigratie van niet-blanken, heeft de afgelopen jaren successen geboekt op regionaal niveau.

In het Lagerhuis zit nog geen enkele afgevaardigde van de partij, maar in gemeenteraden is het aantal afgevaardigden de laatste jaren gestegen van twintig naar 46.

Vorig jaar werd voor het eerst een lid van de BNP, de beeldhouwer en schilder Richard Barnbrook, gekozen tot lid van de gemeenteraad van Londen. Twee wijken in het noord-oosten van de hoofdstad, Barking en Dagenham, zijn uitgegroeid tot bolwerken van de BNP, net als Barnsley in het zuiden van Yorkshire. Daar is de BNP inmiddels de tweede partij, na Labour.

De partij opende maandag in het theater van de plaats Grays in Essex de campagne voor de Europese verkiezingen met een toneelstukje waarbij drie 'varkens' in krijtstreeppakken hun snuiten volstopten met bankbiljetten. Ze worden achtervolgd door 'echt Britse' arbeiders met laarzen en helmen die de graaiers verdrijven. Ze dragen spandoeken met de leuze van de campagne: 'Punish the Pigs, Vote BNP'.

De traditionele Britse media negeren de BNP zoveel mogelijk, bovenstaand verslag is dan ook afkomstig van de correspondente van de Franse krant Le Monde.

Maar de afgelopen jaren blinkt de partij uit in het gebruik van de nieuwe media om zijn boodschap uit te dragen: Engeland is vol, de migranten uit de Derde Wereld leggen beslag op overheidsgeld dat gebruikt zou moeten worden ten bate van de blanke arbeidersklasse.

''Mensen die door Labour zijn vergeten en mishandeld,'' aldus BNP-leider Griffin bij het begin van de Europese campagne.

Bij de verkiezingen in 2004 kreeg de partij 4,9 procent van de stemmen, niet genoeg voor een zetel in Straatsburg. Nu voorspellen peilingen een score van zeven tot elf procent, mogelijk wel voldoende voor een zetel.

Griffin nam in 1999 de leiding van de partij over van John Tyndall, een minder gepolijste politicus dan de academicus die met succes een zekere verburgerlijking van de BNP nastreeft. ''Wij zijn gewone, fatsoenlijke Britten,'' is zijn mantra. Met andere woorden: geen rouwdouwers, geen skinheads.

De leden worden geacht zich fatsoenlijk te kleden, hun tatoeages zoveel mogelijk te verbergen, in het openbaar geen racistische taal uit te slaan en niet te reageren op provocaties van de tegenstanders.

Citaat uit Le Monde: ''Er komen nogal wat uitglijders voor, maar globaal is het imago van de BNP verbeterd.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden