Extraatje voor grote groep Amsterdammers die het ook moeilijk heeft

Achttienduizend minima krijgen nog dit jaar de woonkostenbijdrage overgemaakt. Op het laatste nippertje heeft het stadsbestuur besloten dit extraatje aan ruim twee keer zo veel Amsterdammers uit te keren.

Bart van Zoelen
Het college van wethouders heeft besloten een extraatje aan ruim twee keer zo veel Amsterdammers uit te keren. Beeld anp
Het college van wethouders heeft besloten een extraatje aan ruim twee keer zo veel Amsterdammers uit te keren.Beeld anp

De woonkostenbijdrage is bedoeld om de hoge woonlasten in de stad op te vangen. Vorig jaar kregen achtduizend huishoudens deze uitkering, die varieert van 118 euro tot 343 euro, afhankelijk van de huur en de samenstelling van het gezin. 'Door het rijksbeleid stijgen de huren al jaren sneller dan de inkomens,' zegt wethouder Laurens Ivens (Wonen).

De woonkostenbijdrage is alleen voor die minima die geen kwijtschelding krijgen voor de gemeentelijke belastingen. Kwijtschelding is alleen weggelegd voor mensen onder het sociale minimum. Met de woonkostenbijdrage worden minima bereikt die net iets meer te besteden hebben.

Verdubbelt
Tot vorig jaar werd daarbij uitgegaan van huishoudens tot honderdtien procent van het sociaal minimum. Dat wordt nu opgerekt naar honderdtwintig procent, waardoor het aantal ontvangers van de woonkostenbijdrage meer dan verdubbelt. Ivens: 'Als we ons richten op de allerarmsten bereiken we niet de grote groep die het óók moeilijk heeft.'
In die groep zitten vooral ook alleenstaande ouderen, eenoudergezinnen en gezinnen met drie of meer kinderen. Zij zijn aangewezen op grotere of relatief dure huurwoningen.

Het is vooral de timing die verrast. Op het laatste nippertje, met nog vijftig dagen te gaan, besluit het stadsbestuur voor 2015 alsnog 3,5 miljoen euro uit te trekken voor deze woonkostenbijdrage, in plaats van de 2,5 miljoen die was begroot. Het besluit komt zo laat omdat de gemeente pas nu kan beschikken over een bestand van de Belastingdienst met alle ontvangers van huursubsidie, zegt Ivens. Daarom blijkt pas nu hoeveel de stad moet uittrekken voor de woonkostenbijdrage.

Extra pikant
Maar daarmee sloegen de wethouders een negatief advies in de wind van de Dienst Middelen en Control, de gemeentelijke financiële dienst. Want de Najaarsnota, het moment om dit soort aanpassingen op de begroting te maken, is al geweest.

Dat is nog eens extra pikant omdat er juist een raadsenquête is afgerond naar de gemeentefinanciën. Die enquête kwam er toen in 2013 uitgerekend bij de woonkostenbijdrage per ongeluk het honderdvoudige werd overgemaakt, 188 miljoen in plaats van 1,88 miljoen. Als verklaring werd toen gezegd dat de gemeentelijke dienst Belastingen meer is ingesteld op innen dan op uitkeren.

Politiek besluit
Maar Ivens maakt zich geen zorgen. 'Deze regeling bestaat al heel wat jaren en het is één keer misgegaan,' zegt hij. En: 'Dit is een politiek besluit. Het zou gek zijn als onze financiële controledienst blij is als ergens meer geld wordt uitgetrokken.'

Het extra geld voor de woonkostenbijdrage komt uit het budget voor armoedebestrijding van wethouder Arjan Vliegenthart, net als Ivens van de SP. Ivens laat daarom doorschemeren dat het besluit om meer uit te trekken voor de woonkostenbijdrage makkelijker werd toen bleek dat het budget van Vliegenthart niet helemaal was uitgegeven. 'Dat gaf enig comfort. De stad gaat hier niet failliet aan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden