Extra zitting in proces decembermoorden

De krijgsraad in Suriname heeft besloten komende vrijdag een extra zitting in te lassen in het proces van de decembermoorden. Dit gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie dat Ruben Rozendaal nog een keer onder ede wil horen.

Desi Bouterse Beeld EPA
Desi BouterseBeeld EPA

Rozendaal speelt een belangrijke rol in het 8 decemberproces. Hij is de enige getuige die een belastende verklaring heeft afgelegd over Desi Bouterse. Die is nu president van Suriname, maar hij is ook de belangrijkste verdachte in het strafproces. Bouterse en 18 anderen worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op 15 vooraanstaande Surinamers in december 1982 in Fort Zeelandia. Deze moordpartij vond plaats twee jaar nadat een groep van 16 militairen onder leiding van Bouterse de macht in Suriname had overgenomen via een militaire coup.

Ophef
Rozendaal is tijdens het proces al twee keer eerder verhoord, zowel als verdachte als als getuige. Op 9 maart verklaarde hij Bouterse gezien te hebben in Fort Zeelandia in de nacht waarin de moorden werden gepleegd. Deze uitspraak van Rozendaal zorgde voor de nodige ophef omdat het de eerste keer was dat een getuige zich zo duidelijk uitsprak over de betrokkenheid van Bouterse bij de moordpartij.

De advocaat van Bouterse was echter niet onder de indruk van deze uitspraken omdat Rozendaal ze niet onder ede had gedaan. Dat Rozendaal in mei 2011, toen hij wel onder ede stond, had gezegd Bouterse in de bewuste nacht niet te hebben gezien, was voor Kanhai reden om de verklaring van Rozendaal met 'een groot aantal zakken zout te nemen'. Komende vrijdag wordt duidelijk of Rozendaal de voor Bouterse belastende verklaring onder ede zal herhalen.

De ingelaste zitting is de laatste in de fase van de getuigenverhoren. Op de eerstvolgende zittingsdag zal de auditeur-militair de strafeis tegen de 19 verdachten, onder wie president Bouterse, bekendmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden