Update

Extra winteropvang daklozen druk bezocht

Dak- en thuislozen in Amsterdam hebben de afgelopen nacht veel gebruik gemaakt van de extra winteropvang. Rond de 100 van hen hebben de nacht doorgebracht in een warm bed. Dat is het hoogste aantal dat zich ooit voor de eerste vriesnacht bij de opvang heeft gemeld, aldus een woordvoerster van de GGD in Amsterdam zaterdag. Normaal melden zich tussen de 70 en 80 daklozen.

Daklozen eten soep in een tijdelijke nachtopvang. Archieffoto. Beeld ANP
Daklozen eten soep in een tijdelijke nachtopvang. Archieffoto.Beeld ANP

De winteropvang in Amsterdam geldt in elk geval tot en met de nacht van zondag op maandag. Zondag wordt bekeken of de regeling wordt verlengd.

Rotterdam had 61 extra bedden klaargezet voor daklozen. Daar kwamen 17 mensen op af, 44 bedden bleven leeg. Op een normale dag slapen 175 mensen in Rotterdam bij de opvang. In Utrecht sliepen vrijdag op zaterdag 124 mensen in speciale opvangplaatsen. De gemeente weet nog niet hoeveel van hen wegens de kou de straat hebben verruild voor een warm bed.

Den Haag had 125 extra bedden klaarstaan. Hoeveel mensen daarvan gebruik hebben gemaakt, weet de plaatselijke GGD nog niet, maar het liep niet storm. 'We hadden ruim voldoende bedden', aldus een woordvoerster.

Ook het Leger des Heils had extra ingezet op de koude nacht. 'In heel Nederland hebben we 400 extra bedden beschikbaar gesteld, naast de 550 bedden die we normaal gesproken al beschikbaar hebben. Afgelopen nacht zijn van die extra capaciteit ongeveer 160 bedden gebruikt', aldus woordvoerster Gerrie van den Berg van het Leger des Heils.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden