Extra schadevergoeding voor evacués asbest

De bewoners van de Utrechtse 'asbestwijk' Kanaleneiland die hun huis moesten ontruimen, krijgen een extra schadevergoeding van woningcorporatie Mitros. Per gezin kregen zij al 150 euro. Zaterdag maakte de corporatie bekend dat er nog eens 100 euro per gezinslid beschikbaar is voor 'gederfd woongenot'.

Opvang van door asbest getroffen bewoners in een hotel in De Bilt. Beeld anp
Opvang van door asbest getroffen bewoners in een hotel in De Bilt.Beeld anp

Mitros deed die toezegging tijdens een bijeenkomst met bewoners die in hotel Houten verblijven. Op de bijeenkomst krijgen de evacués uitleg over de verhuizing naar tijdelijke logeerwoningen die voor hen zijn ingericht. De gedupeerden kunnen ook kiezen voor een vergoeding van 1500 euro per maand als zij zelf een tijdelijk verblijf regelen. Voor de reis afgelopen week naar het opvanghotel krijgt elk gezin vergoeding van 30 euro.

Elke getroffen bewoner kan bij de woningcorporatie ook een waardebon van 110 euro voor aan te schaffen nieuwe kleding afhalen. Gisteren waren bewoners in de verschillende opvanghotels boos dat sommigen wel over zo'n bon beschikten en anderen niet. Volgens Mitros ligt voor iedereen een waardebon klaar bij de informatiebalie in elk hotel.

De corporatie betaalt daarnaast nog 16 euro per dag aan volwassenen voor reiskosten die zij moeten maken vanaf hun tijdelijke adres. Kinderen tot 12 jaar krijgen 6 euro per dag. Die vergoeding blijft gehandhaafd totdat de bewoners weer naar hun eigen huis kunnen, wat voor sommigen nog wel 3 weken kan gaan duren.

De verhuizing vanuit de opvanghotels naar andere adressen verloopt minder soepel dan verwacht. Sommige bewoners weigeren te vertrekken. Anderen willen geen verhuisformulier ondertekenen, omdat ze bang zijn daarmee een later recht op schadevergoeding te verspelen. Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht sluit niet uit dat de gemeente een schadevergoeding moet gaan betalen aan bewoners die gezondheidsschade hebben opgelopen door het vrijgekomen asbest, zei hij vandaag in NRC Handelsblad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden