Extra plekken voor gedupeerden loting VU

De scholieren die door een technische fout eerst bericht kregen dat ze waren ingeloot voor geneeskunde aan de VU en later hoorden dat ze toch waren uitgeloot, mogen alsnog in september beginnen.

Afgelopen week kregen vijftig scholieren ten onrechte te horen dat zij waren ingeloot voor de studie geneeskunde. Beeld ANP XTRA
Afgelopen week kregen vijftig scholieren ten onrechte te horen dat zij waren ingeloot voor de studie geneeskunde.Beeld ANP XTRA

Het ministerie van Onderwijs breidt eenmalig het aantal opleidingsplaatsen uit. Daardoor kunnen de vijftig gedupeerde jongeren alsnog hun opleiding gaan doen. De VU heeft bij het ministerie om extra instroom gevraagd en minister Ingrid van ­Engelshoven stemt daarmee in.

“Deze aankomende studenten mogen niet de dupe worden van een fout bij de instelling,” vindt zij. “Ik ben blij dat het gelukt is om samen met de VU tot een oplossing te komen. Zo kunnen ook deze studenten hun droom om arts te worden waar gaan maken.”

Opleidingsdirecteur Christa Boer is het ministerie ‘erkentelijk’ en blij met ‘de passende oplossing’. “We hopen dat de valse start voor deze toekomstige dokters hiermee is hersteld.”

Komend academisch jaar worden aan de VU 400 artsen-in-spe opgeleid. De opleiding telt normaal gesproken 350 plaatsen, waarvoor zich dit jaar meer dan 900 kandidaten hadden aangemeld. Normaal gesproken moeten 550 geselecteerde kandidaten een toets afleggen, maar door het coronavirus kon dat niet. Er werd door de VU uit twee opties een andere selectiemethode gekozen, maar door een fout werden kregen vijftig studenten op basis van de niet-gekozen methode te horen dat zij waren ingeloot. Later bleek dat niet te kloppen. De VU bood direct excuses aan en ging met gedupeerden in gesprek.

In de Tweede Kamer riep regeringspartij VVD minister Van Engelshoven (D66) intussen op de groep toe te laten. “Er is op de arbeidsmarkt veel behoefte aan artsen,” aldus VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. “Laat deze scholieren komend academisch jaar gewoon beginnen.”

Dat gebeurt nu alsnog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden