Extra onderzoek naar lekken onderwereld

Meijering stelt dat justitie de stukken bewust achterhoudt 'uit vrees voor trammelant'. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Meijering stelt dat justitie de stukken bewust achterhoudt 'uit vrees voor trammelant'. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - In de zaak tegen de van lekken naar de onderwereld verdachte ex-rechercheur Sjaak K. en 'informatiemakelaar' Hans van E. houdt justitie mogelijk ontlastende stukken achter, zeggen advocaten. Het gerechtshof gelast extra onderzoek. De zaak dient momenteel in hoger beroep.

Raadslieden Nico Meijering en Leon van Kleef van de verdachten vragen het Openbaar Ministerie al sinds de behandeling bij de rechtbank om de dossiers van twee onderzoeken die met 'de lekzaak' te maken hebben. Het gaat om een onderzoek dat is ingesteld nadat vanuit de politie of justitie informatie naar media was gelekt over de aanloop naar de lekzaak en om een onderzoek dat het Bureau Interne Onderzoeken van de politie al in 2000 had gedaan naar een lek binnen de Amsterdamse recherche.

Meijering stelt dat justitie de stukken bewust achterhoudt 'uit vrees voor trammelant' en uit angst dat blijkt dat de aanklagers informatie bij het hof en de verdediging hebben weggehouden die voor de verdachten ontlastend is - wat een doodzonde zou zijn. ''Het heeft er alle schijn van dat het Openbaar Ministerie steeds omtrekkende bewegingen maakt als wij naar de stukken vragen, omdat zal blijken dat de rechtbank, uw hof en de verdediging voortdurend onjuist zijn geïnformeerd,'' stelde Meijering.

''Dat is volstrekt onacceptabel. Dan zou sprake zijn van een zeer ernstige schending van een goede procesorde en dan zou het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moeten worden verklaard.''

Zo zou er een afgeluisterd telefoongesprek bestaan waarin de van het doorverkopen van politie-informatie verdachte Van E. al in 2000 bij Meijering informeerde naar justitiestukken die kennelijk naar de raadsman waren gelekt, en waarmee Meijering justitie in verlegenheid had gebracht in een zaak tegen drugsbaron Greg R. Aangezien Van E. zich in dat gesprek over die gelekte stukken verbaasde, kan hij niet het lek zijn, redeneert de verdediging.

Advocaat-generaal De Jong vindt dat Meijering spijkers op laag water zoekt. Volgens haar heeft het eerstgenoemde onderzoek niets relevants opgeleverd. In het onderzoek van Bureau Interne Onderzoeken zijn K. en Van E. nooit als verdachte aangemerkt. Alles wat toch over hen in het dossier zat, heeft justitie al overgelegd, stelt de aanklager.

Het gerechtshof oordeelt niettemin dat justitie het hele dossier over het lekken uit de strafzaak moet inbrengen. Bovendien wil het hof extra onderzoek naar het oude onderzoek uit 2000, door officieren van justitie Koos Plooij en Ton Maan als getuigen te verhoren en door alle telefoontaps uit die zaak beschikbaar te krijgen ter bestudering.

Het hoger beroep loopt daardoor vertraging op, aangezien justitie gisteren haar requisitoir zou houden en haar strafeis zou formuleren. (PAUL VUGTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden