Update

Extra onderzoek naar depressie onder jongeren

Er komt specifiek onderzoek naar depressiviteit onder jonge vrouwen en tieners. Dat maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maandag in Amsterdam bekend bij de opening van het eerste zogenoemde Depressiegala.

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich depressief Beeld Maarten Brante
Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich depressiefBeeld Maarten Brante

De bewindsvrouw wil gericht onderzoek naar hoe depressies vroeg kunnen worden gesignaleerd: 'Hoe sneller we erbij zijn, hoe beter het is te behandelen en hoe sneller mensen weer kunnen meedoen.'

Verder kondigde Schippers aan dat er een publiekscampagne komt rond depressie. Schippers trekt 10 miljoen euro uit voor onderzoek naar preventie, vroege signalering en zorg op maat in de geestelijke gezondheidszorg. Een aanzienlijk deel van dat geld is bedoeld voor onderzoek naar depressiviteit onder de risicogroepen jonge vrouwen en tieners.

Acht procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf in 2014 aan een depressie te hebben of in het afgelopen jaar te hebben gehad. Dat komt overeen met ruim 1 miljoen mensen.

Dat blijkt uit cijfers waar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag over publiceert. Uit de meest recente Amsterdamse gezondheidsmonitor (2012) blijkt dat twee van de vijf Amsterdammers milde depressieve klachten of angstklachten (39%) heeft. Nog eens 7% geeft aan ernstige klachten te hebben.

Uit het onderzoek van CBS blijkt dat vrouwen vaker aangeven een depressie te hebben dan mannen: 9 procent tegenover 6 procent. Ook de GGD Amsterdam merkt vrouwen aan als 'risicogroep', net als Amsterdammers met een lage opleiding en Amsterdammers van Turkse en Marokkaanse herkomst.

Midlife
Depressies lijken landelijk het vaakst voor te komen op middelbare leeftijd. Een op de tien 40- tot 50-jarigen gaf in 2013 aan depressief te zijn geweest. Na die 'midlife' periode neemt dat percentage af. Van de 65-plussers bijvoorbeeld gaf 6 procent aan een depressie te hebben gehad.

Kinderen van 12 tot 16 jaar zeggen niet vaak depressief te zijn: minder dan 1 procent van de jongeren binnen deze leeftijdsgroep kreeg ermee te maken. Daarna nemen de depressieve gevoelens in rap tempo toe: 6,5 procent jongeren tussen de 16 en 19 jaar zegt zich in 2013 depressief te hebben gevoeld.

Van de Nederlanders van 25 jaar of ouder met minimaal een HBO-master zegt 3 procent het afgelopen jaar een depressie te hebben gehad. Van de mensen met alleen basisonderwijs is dat vijf keer zo veel. Ook krijgen laagopgeleiden vaker antidepressiva voorgeschreven.

Antidepressiva
Gemiddeld over alle leeftijden kregen vrouwen volgens het CBS in 2013 bijna tweemaal zo vaak antidepressiva verstrekt als mannen: bijna 8 procent tegenover 4 procent. Ook neemt het aandeel personen dat antidepressiva verstrekt krijgt toe met de leeftijd. Ook al melden 55-plussers minder vaak een depressie, toch wordt aan hen niet minder vaak een antidepressivum verstrekt.

Het gebruik van antidepressiva groeide het afgelopen jaar volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) met zo'n drie procent ten opzichte van 2013. In totaal verstrekten openbare apothekers in 2014 aan ruim 1,1 miljoen mensen een antidepressivum, wat redelijk overeenkomt met het aantal mensen dat volgens de CBS-cijfers last heeft van depressieve gevoelens. Volgens de stichting is de groei van het gebruik van antidepressiva al jaren min of meer constant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden