Update

Extra maatregelen bij Sensation vanwege dreiging

Er worden extra veiligheidsmaatregelen genomen rondom Sensation, zaterdag in de Arena. Volgens de gemeente is er een signaal binnengekomen dat 'past binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is'.

Priscilla Tienkamp
Er worden zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen Beeld anp
Er worden zichtbare en onzichtbare maatregelen genomenBeeld anp

Iedereen die de Arena in wil, wordt gefouilleerd, het gebied rondom het evenement wordt gecontroleerd en er mogen geen auto's in het transferium onder de Arena komen. Daarnaast zal er een aantal 'onzichtbare maatregelen' worden genomen.

Ondanks de maatregelen zullen de Arena en het gebied er omheen toegankelijk blijven. Alle activiteiten gaan door zoals gepland. De aanvullende maatregelen zullen volgens de burgemeester, Hoofdofficier van Justitie en Hoofdcommissaris van de politie echter wel zichtbaar zijn en bezoekers zullen deze merken.

De gemeente spreekt niet van een ander dreigingsbeeld, 'maar met de extra maatregelen wordt de veiligheid voorop gezet'. Volgens politie, gemeente en justitie is het niet de eerste keer dat er een dergelijk signaal is, gericht op Amsterdam. "Het is een realiteit waar alle grote steden in Europa op dit moment mee te maken hebben."

Dat benadrukt ook Edmond Messchaert, woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "We leven helaas in een tijdsgewricht waarbij je continu dit soort afwegingen moet maken. We doen dat juist vanuit het oogpunt om dit soort evenementen door te laten gaan." De NCTV is 'nauw' betrokken geweest bij de beslissing van de Amsterdamse politie, gemeente en justitie om extra maatregelen te nemen. "We staan dan ook vierkant achter dit besluit."

Sensation begon in 2000 als eenmalig dancefeest in de Arena. Inmiddels is het feest er in tientallen landen wereldwijd. Vorig jaar trok het evenement 40.000 bezoekers. Entertainmentbedrijf ID&T neemt de organisatie van Sensation op zich. Directielid Bas Meijer: "We overleggen op dit moment met de gemeente, politie en de Arena over de te nemen maatregelen. Zodra er meer bekend is, laten we dat via onze gebruikelijke kanalen weten."

Dreigingsniveau

Sinds 2013 is het dreigingsniveau in Nederland 'substantieel'. Dat is het op-en-na-hoogste dreigingsniveau, het hoogste is 'kritiek'. Substantieel betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn dat er aanslagen in of tegen Nederland worden voorbereid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden