Extra maatregelen bij Amsterdamse kinderopvang om corona

Kinderopvang Compananny, dat vrijdag al een vestiging in Zuidoost sloot, neemt op alle dertig vestigingen in het land extra maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen.

Vestiging Atlas Arena in Zuidoost van kinderdagverblijf CompaNanny. Beeld ANP
Vestiging Atlas Arena in Zuidoost van kinderdagverblijf CompaNanny.Beeld ANP

Het kinderopvangbedrijf roept ouders op om kinderen met ziekteverschijnselen thuis te houden. Dat geldt ook als die verschijnselen slechts bij de ouders voor komen. Mensen die in de getroffen regio’s zijn geweest, is gevraagd om weg te blijven. “Ook hebben wij de GGD een overzicht gegeven van wie wanneer op onze gesloten vestiging was en hoe die personen te bereiken zijn,” aldus een woordvoerder. 

Hij laat ook weten dat medewerkers extra zijn geïnstrueerd om het hygiëneprotocol na te leven en ziekteverschijnselen bij kinderen te herkennen. “Een kind van tussen de 0 en 4 jaar zal niet snel zeggen dat hij of zij denkt het coronavirus te hebben opgelopen,” aldus de woordvoerder. Compananny besloot vrijdag de vestiging in Zuidoost, waar een besmette moeder is geweest, voor twee weken te sluiten. 

‘Volg officieel beleid’ 

Gjalt Jellesma, woordvoerder van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK), adviseert om het advies van officiële instanties op te volgen: “Houd het hoofd koel. Volg het beleid van het RIVM en de minister, dat zou iedereen moeten doen. Scholen en kinderdagverblijven hoeven helemaal niet dicht. Dit is een overweging van Compananny zelf. Ik hoop niet dat meer kinderdagverblijven volgen.”

Jellesma noemt nog een punt waarom hij geen voorstander is van het beleid van het kinderdagverblijf. “Bedenk goed dat kinderen niet tot de risicogroep behoren. Negen op de tien kinderen hoesten, dan kan je iedereen wel thuishouden. Ik vraag me af of dit verstandig is. Alleen bij kinderen die in een risicogebied zijn geweest én hoesten, kun je overwegen om ze thuis te laten blijven.”

Juridische gevolgen

Ook de sluiting van de vestiging in Zuidoost van Compananny kan niet reken op goedkeuring. Er zijn nogal wat juridische gevolgen, volgens de woordvoerder. “Door de sluiting van Compananny moeten ouders hun geld terugkrijgen van het kinderdagverblijf. Hun kinderen gaan niet meer naar de kinderopvang. Vervolgens leidt dit weer tot gedoe met de belasting. De hoogte van de kinderopvangtoeslag moet dan namelijk weer worden bijgesteld. Verder dwing je ouders ook om stil te zitten, terwijl dit vaak niet nodig is. Blijf verstandig,” aldus Jellesma. 

Laterna Magica, de Amsterdamse basisschool waarop een van de kinderen zit van de besmette Amsterdamse vrouw besloot afgelopen zaterdag om maandag open te gaan. Op de school was de vrouw recentelijk luizenmoeder. Volgens de GGD, die maandagmorgen op de school was, had Laterna Magica een ‘rustige en goede start.’ Jeugdartsen beantwoordden er vragen van ouders. ‘Zo’n start zal er elke ochtend zijn deze week, steeds ook met jeugdartsen van de GGD aanwezig,’ aldus de GGD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden