Extra juridisch advies over komst maritieme bedrijven ADM-terrein

Extern juridisch advies moet nog eens heel precies duidelijk maken of de maritieme bedrijven die zich op het ADM-terrein willen vestigen dat volgens de gemeentelijke voorwaarden wel mogen.

Het ADM-terrein wordt al sinds de jaren negentig gekraakt.Beeld Mats van Soolingen

Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad opgedragen aan wethouder Kajsa Ollongren.

Het ADM-terrein is van een particuliere eigenaar maar wordt al sinds de jaren negentig gekraakt, momenteel wonen er rond de 200 mensen op het gebied in de haven. De eigenaar van het terrein, Chidda B.V., heeft een afspraak met bergingsbedrijf Koole Maritiem B.V. voor de vestiging van een scheepswerf op het terrein. Ook Braspenning Stralen & Coatings uit Noord, dat schepen opknapt, heeft interesse om zich in het gebied te vestigen.

Na jarenlange procedures kreeg de gemeente onlangs van de rechter te horen dat het een begin moet gaan maken met het schoonvegen van het terrein. Ollongren gaat hiertegen in beroep, maar kondigde wel alvast aan dat het ADM-terrein binnen zes maanden ontruimd moet worden.

Tegen ontruiming
Maar een linkse meerderheid in de gemeenteraad bestaande uit PvdA, GroenLinks, SP, en de Partij voor de Ouderen, is fel tegen de ontruiming. Want toen de gemeente het terrein vroeger verkocht, gebeurde dat onder strenge voorwaarden die werden vastgelegd in een kettingbeding.

Hierin staat precies omschreven welk type nautische bedrijven zich in het gebied mogen vestigen. Het is volgens de linkse partijen nog niet zeker of de huurders die Chidda B.V. aandraagt wel precies binnen die voorwaarden passen.

Koole houdt zich ook bezig met het bergen van wrakken en het demonteren van boorplatforms, activiteiten die volgens de krakers niets met scheepsbouw te maken hebben. In dat geval zou het terrein ook nog niet ontruimd hoeven worden, vinden zij.

Ollongren moet nu opnieuw juridisch advies inwinnen om na te gaan of de voorwaarden gerespecteerd zullen worden door de bedrijven. Ondertussen gaan de krakers volgens Ollongren nog in beroep tegen het ontruimingsbesluit. Dit kan een opschortende werking hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden