Extra geld voor werk jongeren

AMSTERDAM - De regio Amsterdam steekt 3,7 miljoen euro in de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Het gaat om scholing en begeleiding. Dat maakte wethouder Freek Ossel van Werk en Inkomen vandaag bekend tijdens overleg over het onderwerp in Den Haag.

Met het geld moeten jongeren gestimuleerd worden langer door te leren op school. Het UWV gaat jongeren verder intensiever begeleiden bij het vinden van werk. Daartoe wordt ook geld vrijgemaakt om stage- en leerwerkplaatsen te financieren voor jongeren die na drie maanden bemiddeling door het UWV nog steeds geen werk hebben gevonden.

Volgens Ossel krijgen UWV en gemeenten naast een grote groep schoolverlaters binnenkort ook nog eens te maken met een groep jongeren die eerder wel relatief gemakkelijk aan werk kwamen, maar die door de omvang van de huidige economische crisis geen werk meer kunnen vinden. In samenwerking met de regio is daarom een 'actieplan' opgesteld. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het plan, waar onder meer Aalsmeer, Abcoude, Amstelveen, Uithoorn en Diemen aan meedoen. Na de zomer moeten de maatregelen ingaan.

Onlangs bleek uit cijfers dat het aantal werklozen onder de 27 jaar in Amsterdam tussen januari en juni met een kwart is toegenomen tot 2800. In die cijfers zijn de 10.500 schoolverlaters die, vooral na de zomer, op zoek gaan naar een baan niet meegerekend. Dit jaar verdwijnen in Amsterdam door de economische malaise 12.500 banen. Volgend jaar gaan nog eens twintigduizend arbeidsplaatsen verloren.

Het geld komt uit het budget van de rijksoverheid. Het kabinet heeft 250 miljoen euro beschikbaar gesteld om de jeugdwerkloosheid de komende jaren zoveel mogelijk tegen te gaan. (JEFF PINKSTER)

Met het geld moeten jongeren gestimuleerd worden langer door te leren op school. Het UWV gaat jongeren verder intensiever begeleiden bij het vinden van werk. Foto ANP Beeld
Met het geld moeten jongeren gestimuleerd worden langer door te leren op school. Het UWV gaat jongeren verder intensiever begeleiden bij het vinden van werk. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden