'Extra geld voor studeren in het buitenland'

Er komen speciale beurzen om buitenlandse topstudenten naar Nederland te lokken en Nederlandse studenten te motiveren om juist in het buitenland te gaan studeren. Het ministerie van Onderwijs trekt 5 miljoen uit voor de beurzen, zo liet het vandaag weten. Talentvolle studenten maken kans op een studiebeurs van 5.000 euro.

Minister Bussemaker van OnderwijsBeeld anp

Met het programma wil minister van Onderwijs Bussemaker dat internationale ervaring de norm wordt voor studenten. 'Internationale ervaring helpt studenten zich te vormen tot kritische en zelfstandig denkende mensen", aldus de minister.

Per jaar krijgen 1000 studenten een beurs van 5000 euro toegekend voor hun studie over de grens, zo staat in een brief over de internationalisering van het hoger en middelbaar onderwijs van minister Jet Bussemaker. Die maakt nog eens 5 miljoen euro vrij, zodat ook mbo-instellingen meer internationaal kunnen samenwerken.

Volgens Bussemaker leren jongeren veel van een stage of minor in het buitenland. Bovendien vinden werkgevers het belangrijk dat iemand internationale ervaring heeft en dus zou die ervaring voor elke student de norm moeten zijn, aldus Bussemaker.

De minister wil het ook wettelijk mogelijk maken om zogenoemd transnationaal onderwijs aan te bieden. Een student kan dan een Nederlandse opleiding geheel in het buitenland volgen.

Internationalisering
Eerder pleitten de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten al voor meer internationalisering. Zij zijn dan ook blij met het nieuwe beurzenstelsel. 'De ervaring leert dat een zogenoemd scholarship-fonds voor topstudenten een absolute voorwaarde is voor meer internationalisering in het hoger onderwijs. Bovendien vergroot een beurzenstelsel de internationale zichtbaarheid en aantrekkingskracht van het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoekstelsel', stellen de verenigingen en Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het hoger onderwijs in een reactie.

Overigens zullen ook onderwijsinstellingen hun steentje bijdragen aan de beurzen; zij betalen de helft van de kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden