Extra geld voor schoolzwemmen in arme wijken

Te veel kinderen in de armere wijken van Amsterdam verlaten de basisschool zonder zwemdiploma. Om dat te veranderen trekt de gemeente 270.000 euro uit.

Slechts 80 procent van de kinderen in Zuidoost kan aan het einde van groep 8 zwemmen Beeld ANP
Slechts 80 procent van de kinderen in Zuidoost kan aan het einde van groep 8 zwemmenBeeld ANP

Dat meldt wethouder Simone Kukenheim (Jeugd) aan de gemeenteraad. De afspraak is dat 95 procent van de leerlingen aan het einde van groep 8 een zwemdiploma moet hebben. Dat lukt in wijken als Zuidoost bij lange na niet, waar slechts 80 procent van de kinderen tegen die tijd kan zwemmen. Ook Noord en Nieuw-West lopen achter. Vaak kunnen kinderen in deze buurten nog niet drijven als ze met lessen beginnen.

Daarom gaan in alle vakanties turbocursus­sen van start, om op gemeentekosten in een week de basisbeginselen van het zwemmen te leren. Ook komt er door het jaar heen wekelijks een buitenschoolse zwemles voor de leerlingen met een zwem­achterstand.

Voor kinderen in het speciaal onderwijs komt een speciaal lesprogramma. In het Noorderparkbad is een methode ontwikkeld voor kinderen die in een groep last hebben van te veel prikkels. Zij worden tijdens een wekelijkse les begeleid door hun ouders en speciaal getraind zwembadpersoneel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden