Extra geld voor reiskosten van Amsterdamse leraren

De gemeente maakt 300.000 euro extra vrij voor reiskosten van leraren. Veel is het niet, maar het levert wel het gewenste effect op. Sommige leraren trekken terug naar de stad.

Het reiskostenbudget stijgt dit schooljaar van 400.000 naar 700.000 euro. Hiermee moeten 1257 leraren in Amsterdam - van basisschool tot middelbare school of speciaal onderwijs - extra reiskostenvergoeding krijgen boven op waar ze via hun cao recht op hebben.

Dat is hard nodig omdat het lerarentekort in de stad steeds nijpender wordt - in het basisonderwijs kampen scholen al een tijd met onvervulde vacatures, wat kan oplopen tot een tekort tot 400 fte in 2020. Daarbij komt dat woningen onbetaalbaar worden voor leraren en zij daarom kiezen voor wonen buiten de stad.

De verhoging komt boven op een verdubbeling uit oktober toen het college al van 200.000 naar 400.000 euro ging. De vraag bleef desondanks groter dan het beschikbare geld. Daarom is besloten nog eens 300.000 euro uit te trekken.

Via hun cao krijgen leraren niet meer dan 80 euro per maand terug. De gemeente vult dat nu aan met minimaal 500 euro en maximaal 2000 euro per leraar per schooljaar voor reizen per ov of auto.

Wel moet een docent meer dan 20 kilometer van zijn of haar werk wonen.

Parkeerplekken
Naast het vergoeden van de reiskosten is ook gekeken naar parkeerplekken voor leraren. De beschikbare 2000 parkeervergunningen voor maatschappelijke functies mogen worden herverdeeld - al geven leraren desgevraagd aan nog geen oplossing te hebben voor hun parkeerproblemen.

Voor sommige leerkrachten is de maatregel een motivatie om in Amsterdam te blijven lesgeven. Suzanne Pang Atjok (34) ging voor de zomervakantie weg als juf bij Montessorischool Steigereiland, maar keert in februari terug.

960

In de cao is vastgelegd dat leraren tot 960 euro per jaar krijgen aan reiskostenvergoeding. De gemeente doet daar tot 2000 euro per jaar bij.

Ze woont in Wieringerwerf, vlak onder de Afsluitdijk, 62 kilometer rijden.

"Ik woonde eerst in Amsterdam, omdat ik gebruik kon maken van de speciale woonregeling voor leraren, verpleegkundigen en politieagenten. Maar toen ik een gezin kreeg ben ik teruggegaan naar het dorp waar ik vandaan kom."

Leuke baan
Omdat ze haar baan zo leuk vond, is ze in Amsterdam blijven werken, maar het kostte haar bijna 300 euro per maand aan reis- en benzinekosten - inclusief soms 1,5 uur in de file - waarvan ze maximaal 80 euro terugkreeg.

"Eerst was dat nog wel op te brengen, maar nu ik twee kleine kinderen heb, kan ik dat geld beter voor iets anders gebruiken." Ze stapte dit schooljaar over naar een school in Schagen.

Nu de gemeente een tegemoetkoming instelt, heeft ze meteen weer gesolliciteerd bij haar oude school. Ze hoopt wel dat de vergoeding blijft. "Toen ik acht jaar geleden begon, woonde 10 procent van mijn collega's buiten de stad, ­inmiddels is dat een derde. Je gaat al snel iets anders zoeken als je alle reiskosten zelf moet ­betalen."

Lees ook: 'Lerarentekort in Amsterdam komt echt door de woningmarkt'

20

Docenten kunnen een extra vergoeding voor reiskosten krijgen als zij meer dan 20 kilometer van hun werk wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden