Extra geld voor mantelzorgers

De gemeente trekt structureel 200.000 euro per jaar extra uit om mantelzorgers in de stad te ondersteunen. Voor 2014-2015 komt daar eenmalig anderhalf miljoen euro bovenop.

Beeld anp

Het geld is nodig omdat het aantal mantelzorgers in de stad met meer dan duizend per jaar toeneemt. Gelijk met die toename groeit ook het aantal mantelzorgers dat overbelast is.

Zwaar belast
Ongeveer 55.000 Amsterdammers zorgen tenminste drie maanden of minimaal acht uur per week voor een naaste, blijkt uit recente cijfers van de GGD Amsterdam. Bijna één op de vijf van hen voelt zich daardoor zwaar belast of overbelast. Slechts negen procent van de Amsterdamse mantelzorgers maakt gebruik van het ondersteuningsaanbod in de stad.

Wethouder Eric van der Burg (Zorg en Welzijn) kijkt niet op van dat cijfer. 'Mantelzorgers zijn druk met de zorg voor een ander. Hun natuurlijke neiging is hun eigen behoeftes aan de kant te schuiven. Hulp voor zichzelf is vaak het laatste waar ze aan denken.'

Op adem komen
Het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers is heel divers. Zo kun je een adviesgesprek voeren met iemand van de gemeente, bijvoorbeeld over alle regelingen rond de zorg, hoe je overbelasting voorkomt of waar je mantelzorgcursussen in de buurt vindt.

Er is ook heel praktische hulp, zoals een speciale parkeervergunning waarmee je tegen bewonerstarief in de buurt van de zorgvrager kunt parkeren, of respijtzorg, waarbij je je zorgtaken tijdelijk overdraagt aan een ander om zelf op adem te kunnen komen.

Stap één
Het baart Van der Burg zorgen dat zo weinig (overbelaste) mantelzorgers de weg naar dit soort hulp weten te vinden. Zo worden er in stadsdeel Centrum jaarlijks ongeveer zeventig mantelzorgadviesgesprekken gevoerd. In Zuidoost, waar relatief veel mantelzorg wordt verleend, zijn dat er ruim 150. 'Het is nog veel te weinig bekend wat er allemaal kan', aldus Van der Burg. 'Binnenkort ga ik met onder andere Cliëntenbelang Amsterdam, hulporganisatie MEE en andere partijen uit het veld in gesprek over hoe we het extra geld gaan besteden. Stap één is ervoor zorgen dat alle mantelzorgers weten welke ondersteuning er voor hen beschikbaar is, stap twee hen te motiveren om daar zo nodig ook echt gebruik van te maken.'

Lees vandaag (14-12) meer in Het Parool: Wie zorgt voor de verzorger?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden