Extra geld voor herdenking afschaffing slavernij

Het kabinet trekt een half miljoen ­euro extra uit voor de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij en andere activiteiten van het slavernijinstituut Ninsee.

Patrick Meershoek
Lodewijks Asscher tijdens de herdenking in 2015 Beeld anp
Lodewijks Asscher tijdens de herdenking in 2015Beeld anp

Dat maakte minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken dinsdag bekend tijdens de aftrap van het zogeheten Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst, een initiatief van de Verenigde Naties.

Met een uitgebreid actieprogramma moet de positie van mensen van Afrikaanse afkomst worden verbeterd. Speerpunt is het tegengaan van racisme en discriminatie, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt maar ook bij controles door de politie.

Schandelijke smet
"Juist van een land dat kan worden verweten dat het achteraan liep bij het afschaffen van de slavernij, mag worden verwacht dat het nu voorop gaat in de strijd tegen racisme en discriminatie," aldus Asscher.

De minister omschreef de slavernij als 'een schandelijke smet op onze geschiedenis', en noemde brede erkenning 'dat we nog steeds niet zijn verlost van verwerpelijke vooroordelen en stompzinnige stereotyperingen uit de tijd van de slavernij', een prioriteit.

Black Achievement Month
Het kabinet stelt voor de komende twee jaar een half miljoen extra beschikbaar voor maatschappelijke activiteiten, zoals de Black Achievement Month, die deze week wordt afgesloten.

De donatie betekent ook een impuls voor het slavernijinstituut Ninsee, waarvan de overheidssubsidie in 2014 werd stopgezet. De afgelopen jaren hield de gemeente Amsterdam het instituut financieel op de been.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden