'Extra geld nodig voor technologische studies'

Het kabinet moet snel extra geld uittrekken om de capaciteitsproblemen op te lossen bij universitaire opleidingen als kunstmatige intelligentie, data science en business analytics.

. Beeld anp
.Beeld anp

Die oproep doet de Cyber Security Raad naar aanleiding van een aantal universiteiten dat zegt de studentengroei voor deze studies niet meer aan te kunnen.

"De raad vindt de invoering van numeri fixi-systemen door een aantal universiteiten een ongewenste en zorgelijke ontwikkeling. De sterke groei van de digitale economie zorgt voor een nijpend tekort aan IT- en aanverwante specialisten.''

Verdubbeling
Volgens het adviesorgaan moet er meer geld naar personeel, locaties en middelen. Steeds meer jongeren kiezen opleidingen als kunstmatige intelligentie. Bij sommige onderwijsinstellingen is zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal aanmeldingen.

Ook bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) stijgt de sterke groei van het aantal aanmeldingen voor de studie kunstmatige intelligentie boven het hoofd. Numerus fixus of selectiecriteria moeten een rem op het aantal toelatingen zetten.

"Het is prachtig die interesse, maar we zijn overmand door succes," zei Cees Snoek, opleidingsdirecteur van de UvA, eerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden