Extra EU-top over bootrampen Middellandse Zee

De Europese Commissie komt met tien voorstellen om nieuwe drama's met vluchtelingenschepen zo veel mogelijk te voorkomen. Het is de bedoeling dat de regeringsleiders van de EU-landen donderdag knopen doorhakken tijdens een spoedtop over de bootrampen op de Middellandse Zee.

redactie
Migranten die proberen Griekenland te bereiken op een gekapseisde boot Beeld REUTERS
Migranten die proberen Griekenland te bereiken op een gekapseisde bootBeeld REUTERS

EU-president Donald Tusk heeft vandaag de leiders van de 28 EU-landen bijeengeroepen om te praten over wat Europa kan doen om de reeks aan dodelijke tragedies een halt toe te roepen.

'De situatie in de Middellandse Zee is dramatisch en dat mag niet langer voortduren. Wij kunnen niet toestaan dat honderden mensen sterven bij de oversteek naar Europa', zei Tusk in een videoboodschap. De Pool zei dat hij de top houdt om op het hoogste niveau te praten over wat Europa kan én moet doen om de situatie op korte termijn te verlichten.

De Pool verwacht geen 'snelle oplossingen' voor wat hij de wortel van migratie noemt. 'Die is er gewoon niet.' Wel zullen de Europese Commissie en de Europese buitenlanddienst met voorstellen komen voor concrete en nu te nemen maatregelen, zei Tusk.

De top zal draaien om vier vragen, aldus de Pool: Hoe stoppen we de mensensmokkelaars die voor geld de levens van honderden mensen in gevaar brengen? Hoe kunnen we meer doen om mensen op zee te redden? Hoe helpen we de Europese landen die het meest worden getroffen door de vluchtelingenstroom en hoe kunnen we beter samenwerken met de landen waar de vluchtelingen vandaan komen of vertrekken?

'Dit is niet een zaak van de zuidelijke Europese landen alleen. Dit treft ons allemaal, heel Europa. Daarom moeten we handelen, samen en nu', zo besloot Tusk zijn boodschap.

Commissie wil uitbreiding Triton-missie

De Europese Commissie in Brussel liet vanmiddag weten meer bootvluchtelingen te willen redden. Dat is een van de voorstellen die de commissie in Luxemburg presenteerde tijdens spoedberaad met Europese ministers over de vluchtelingencrisis.

De Europese Unie zou haar Triton-missie in de Middellandse Zee kunnen uitbreiden. Met onder meer schepen en vliegtuigen wordt geprobeerd bootvluchtelingen op te sporen en ze tegen te houden. Ook worden ze gered, mochten ze in problemen zijn gekomen.

De commissie presenteerde in totaal tien punten om de crisis zo snel mogelijk te verlichten. Alleen al de laatste dagen verdronken mogelijk meer dan duizend migranten doordat hun vaak gammele of overbeladen boten zonken.

De tien voorstellen van de Europese Commissie

- Meer geld en meer materiaal voor de gezamenlijke operaties op de Middellandse Zee, Triton en Poseidon genaamd. Het werkgebied moet bovendien worden uitgebreid. Triton moet bootvluchtelingen op de Middellandse Zee tegenhouden, Poseidon bewaakt grenzen in het zuidoosten van Europa, bijvoorbeeld tssen Turkije en Griekenland.

- Inspanningen om de schepen van de smokkelaars te vangen en te vernietigen. Dit gebeurt al bij de operatie tegen piraterij bij Somalië, volgens Europa met succes.

- De organisaties Europol (politie), Frontex (grensbewaking), EASO (gemeenschappelijk asielbeleid) en Eurojust (justitie) gaan nauwer samenwerken om informatie over de werkwijze van smokkelaars te verzamelen.

- EASO stuurt medewerkers naar Italië en Griekenland om te helpen bij het verwerken van asielaanvragen.

- Landen zorgen dat de vingerafdrukken van vluchtelingen worden genomen.

- Opties overwegen voor 'noodverplaatsing' van vluchtelingen.

- Proefproject om vluchtelingen ergens anders onder te brengen, met opvang voor mensen die bescherming nodig hebben.

- Nieuw programma om vluchtelingen snel te laten terugkeren.

- Samenwerking met buurlanden van Libië, meer inzet in Niger.

- Immigratie-ambtenaren naar andere landen sturen om informatie over migrantenstromen te verzamelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden