Extra congres FNV om toch tot fusie te komen

Vakbeweging FNV houdt vast aan zijn fusieplannen. FNV-voorzitter Ton Heerts wil daarvoor nog voor het einde van dit jaar een nieuwe stemming organiseren bij FNV Bondgenoten.

Ton Heerts, voorzitter van FNV, in gesprek met de pers tijdens het fusiecongres van 8 oktober. Beeld ANP
Ton Heerts, voorzitter van FNV, in gesprek met de pers tijdens het fusiecongres van 8 oktober.Beeld ANP

Dat maakte de werknemersvoorman vandaag bekend op een persconferentie. Heerts kiest ervoor om niet op te stappen bij de vakbeweging die vorige week in een crisis verzeild leek te raken. Ook het bestuur van FNV Bondgenoten dat eerder aankondigde op te stappen, blijft voorlopig toch aan.

Het voorstel om een aantal FNV-bonden te fuseren kreeg vorige week niet voldoende stemmen in de vergadering van FNV Bondgenoten. Maar binnen de rest van de vakbeweging bestaat wel veel steun voor het fusieplan.

Met een fusie van een aantal bonden wil FNV een grote vakbond mogelijk maken. Heerts: 'Nederland heeft een sterke vakbond nodig. Daar zijn we het allemaal over eens. De FNV is die sterke bond. En om dat te blijven moeten we doorgaan met de vernieuwing. Overweldigend veel mensen hebben zich uitgesproken voor de fusie.'

'Natuurlijk waren er ook tegenstemmers', aldus Heerts. Bij FNV Bondgenoten stemde in totaal 35 procent tegen de fusie. Er waren 8 stemmen te weinig voor de vereiste meerderheid. 'We dienen respect te hebben voor hun argumenten en zo zal daar ook mee worden omgegaan. Alles afwegende moeten we alles op alles zetten om de fusie mogelijk te maken.'

Nieuwe stemming november

De nieuwe stemming bij FNV Bondgenoten vindt naar verwachting eind november plaats, zodat de fusie alsnog met ingang van volgend jaar kan plaatshebben. Komende weken zal FNV proberen om de resterende zorgen bij de leden, met name over het financiële plaatje, weg te nemen.

Volgens de vakbeweging is deze 'tweede poging' juridisch mogelijk omdat meer dan 125 van de 401 congresafgevaardigden van FNV Bondgenoten hun bestuur in een petitie hebben gevraagd om een nieuw congres uit te schrijven en aan te blijven. Daarom was het niet nodig om het hele fusietraject weer opnieuw te starten.

Het plan om onder meer FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV samen te voegen, geldt als het geesteskindje van Heerts. De fusie moet de laatste stap zijn in het vernieuwingsproces dat FNV in gang zette, nadat de vakcentrale in 2011 bijna uit elkaar viel door onenigheid over het pensioenakkoord van toenmalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden