Update

Extra beveiliging op Prinsjesdag

De ceremoniële uniformen dit jaar in de kast omdat agenten dan beter bij hun pistool en wapenstok kunnen. Foto ANP Beeld
De ceremoniële uniformen dit jaar in de kast omdat agenten dan beter bij hun pistool en wapenstok kunnen. Foto ANP

DEN HAAG - De politie neemt op Prinsjesdag een aantal extra maatregelen om de veiligheid te waarborgen. Zo komt er een extra veiligheidsring achter het publiek. Dat is donderdag bekendgemaakt. De politie heeft tot nu toe nog geen informatie dat de dreiging groter is dan andere jaren.

De extra versperringen, bestaande uit politiewagens en betonnen bloembakken, moeten herhaling van het drama op Koninginnedag in Apeldoorn voorkomen. Daar vielen acht doden toen een man met zijn auto op het publiek inreed. Met deze maatregelen moet het openbare karakter van Prinsjesdag gewaarborgd kunnen blijven.

Verder blijven de ceremoniële uniformen dit jaar in de kast. De politie Haaglanden concentreert zich alleen op de handhaving van de openbare orde. Met het reguliere uniform kunnen agenten beter bij hun pistool en wapenstok. Die maatregel houdt overigens geen verband met het drama in Apeldoorn.

De omvang van de politie-inzet is volgens een woordvoerder van de politie te vergelijken met die van een risicovolle voetbalwedstrijd. Meer specifiek wilde hij niet zijn. Er is niet meer politie op de been dan in voorgaande jaren. Wel krijgt de politie Haaglanden bijstand van andere politiekorpsen.

De Gouden Koets

Ook lopen er dit jaar voor het eerst zichtbaar beveiligers naast de Gouden Koets, als koningin Beatrix daarmee van paleis Noordeinde naar het Binnenhof en terug gaat.

De beveiligingsmensen zijn van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Het KLPD wil niet reageren. ''Wij doen nooit mededelingen over veiligheidsmaatregelen die we treffen'', verduidelijkt een woordvoerster.

Hoewel het KLPD geen toelichting wil geven lijkt het er op dat de maatregel is genomen na de ervaringen die de bewakers van het koninklijk huis op Koninginnedag in Apeldoorn hebben opgedaan toen Karst T. een aanslag op de koninklijke familie probeerde te plegen. T. reed dwars door het publiek heen maar wist de bus waarin de familie zat niet te bereiken. Hij reed tegen het monument De Naald aan. Zijn daad kostte acht levens, inclusief dat van hemzelf.

Beveiligers

Uit een onderzoeksrapport naar het toenmalige functioneren van de beveiliging blijkt dat de bewakers van de DKDB de bus waarin de koninklijke familie zat door omstandigheden niet snel genoeg konden afschermen. Verder bleek uit de evaluatie dat de fysieke afscherming van alle leden van het koninklijke gezelschap in de bus niet mogelijk was, omdat er slechts drie beveiligers in de cabriobus bij de Oranjes waren.

Het voertuig met versterking van de DKDB was door de aanwezigheid van journalisten in golfkarretjes en bikers van de politie niet in staat zodanig te manoeuvreren, dat de linker achterzijde van de bus kon worden afgeschermd.

De onderzoekers die de evaluatie naar de beveiliging hebben uitgevoerd, bevolen aan dat deze ervaringen met de uitvoering van de persoonsbeveiliging op Koninginnedag 2009 moesten worden gebruikt voor het aanscherpen van de procedures. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden