Extra bedden bij AMC door drukte op spoedeisende hulp

Na jarenlang afbouwen, plaatst het AMC er juist weer nieuwe bedden bij om de drukte op de spoedeisende hulp op te vangen. 'Meer personeel, meer bedden, maar je houdt het nauwelijks bij,' zegt Marcel Levi, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De spoedeisende hulp van het AMC is twee tot drie keer per week zo vol, dat de afdeling voor een paar uur dicht moet. Om de toestroom op te vangen zijn op verschillende afdelingen in het ziekenhuis 28 extra bedden neergezet en is extra verpleegkundig personeel aangenomen.

Veel ziekenhuizen zijn net als het AMC, juist al jaren bezig het aantal bedden terug te schroeven. De ligduur per patiënt in het AMC is sinds de opening in 1982 gehalveerd naar gemiddeld zeven dagen.

De afname van 1028 naar 750 bedden werd mogelijk door betere zorg, meer poliklinische ingrepen en dagbehandelingen. Dit blijkt nu niet meer vol te houden door de toeloop van vooral kwetsbare ouderen.

Overspoeld
"De eerste hulpen in Amsterdam worden echt overspoeld door oude mensen, waar eigenlijk geen alternatief voor is." Van senioren wordt verwacht dat ze langer zelfstandig thuis wonen - veel verzorgingshuizen zijn al gesloten.

Maar het vangnet, voor als het misgaat, is er nauwelijks. "Iemand met een gebroken pols ligt dan in een relatief duur ziekenhuisbed, terwijl hij ook gewoon met een beetje thuishulp of wijkziekenboeg thuis had kunnen blijven."

Nu komt alles bij de ziekenhuizen terecht, zegt Levi. "Ik denk soms echt: dit is niet te doen: elke drie minuten rijdt er weer een ambulance binnen, terwijl alles al vol ligt. De huisartsen worden er ook horendol van. Zij hebben geen alternatief."

Brandbrief
In mei stuurden spoedeisende hulpartsen een brandbrief naar het ministerie van VWS.

Eerder al trok Levi aan de bel, maar volgens hem blijft het probleem onverminderd groot. Ziekenhuizen worden daar onvoldoende bij geholpen, stelt hij. De extra kosten voor de opvang van kwetsbare ouderen, in 2016 ruim 3 miljoen euro, komen voor rekening van het ziekenhuis. "De zorgverzekeraars zijn niet of tot nu toe mondjesmaat bereid het budget hiervoor te vergroten."

Volgens Hans Romijn, die Levi op 1 december opvolgt, kampt de sector met nog een probleem, namelijk het gebrek aan verpleegkundigen. "Wij, maar ook andere ziekenhuizen, hebben continu vacatures."

Volgens Romijn zou de druk op de spoedeisende hulp worden verlicht, als er in de nacht meer ambulances beschikbaar zouden zijn, onder meer om patiënten naar een ander ziekenhuis te vervoeren.

Het AMC opent in 2017, als experiment, een buurtziekenhuis in Zuidoost, waar mensen terecht kunnen die te goed voor een ziekenhuisopname zijn, maar er te slecht aan toe zijn om thuis te blijven.

Lees ook het dubbelinterview met AMC bestuursvoorzitter Hans Romijn en zijn voorganger Marcel Levi: 'Soms denk ik: wie zijn hier de baas eigenlijk?' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden