Lezersbrieven

‘Extinction Rebellion wekt ergernis op’

Lezers van Het Parool reageren op het klimaatprotest van Extinction Rebellion. ‘Het getuigt ook van een egocentrisch wereldbeeld.’

De actiegroep Extinction Rebellion hield maandag de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum bezet.Beeld Dingena Mol

‘Extinction Rebellion werkt averechts’

Maandag blokkeerde Extinction Rebellion de Stadhouderskade op een manier waar de Blokkeerfriezen ‘u’ tegen zouden zeggen. Verkeer kon niet passeren, de ordediensten verzochten te vertrekken en een deel van Amsterdam leek – niet voor het eerst – ontregeld door activisme.

Het doel van deze activisten: ‘eerlijk zijn over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons bestaan bedreigen’. Daarnaast moeten de broeikasgassen in 2025 naar nul en moeten burgers meer bij besluitvorming over de energietransitie betrokken worden. Nobele doelen: het veranderende klimaat vraagt om een strakke aanpak en een duurzaam plan om de CO2-uitstoot te verminderen.

De activisten brengen een begrijpelijke boodschap. De manier waarop ze dat doen, werkt echter averechts. Door het verkeer plat te leggen en leuzen te schreeuwen, roepen zij de toorn der Amsterdammers over zich af. Dit wekt voornamelijk een zekere ergernis op.

Het is een vrijbrief voor klimaat­ontkenners om te zeggen: ‘Zie je wel, groene maatregelen zijn alleen gewild bij onredelijke activisten.’ Mijn hart voor de groene zaak is groot, maar ik voel me niet verwant met deze manier van aandacht vragen voor klimaatverandering. Deze tegendraadse manier van protesteren doet allesbehalve goed.

Bovendien is de demonstratie simpelweg illegaal. Met protesteren is niets mis, maar wel wanneer dit zonder vergunning en wettelijke goedkeuring plaatsvindt. Als elke activistengroep een weg blokkeert of met trekkers dranghekken omrijdt, is het hek van de dam. Wanneer we de afspraken die we hebben gemaakt over hoe we met elkaar omgaan in de stad negeren, wordt het een chaos. Eigenrichting is niet toegestaan.

Het is niet alleen wederrechtelijk, maar het getuigt ook van een egocentrisch wereldbeeld.

Ten slotte laat GroenLinksraadslid Zeeger Ernsting weten dat hij dit protest ‘indrukwekkend’ vindt. Een teleurstellende reactie. Bij uitstek Ernsting zou als raadslid een voorbeeldfunctie moeten tonen. Juist als Amsterdams raadslid weet hij hoe belangrijk democratische besluitvorming is en zou hij zich ervan bewust moeten zijn dat het niet wenselijk is je mening op te dringen, op welke manier dan ook.

Fabian van Hal, student rechts­geleerdheid aan de UvA, oud-bestuurder Dwars

‘Snel permanent maken, die tweede knip’

Ik begrijp niet helemaal waarom de klimaatactivisten zo snel van de Stadhouderskade verwijderd moesten worden. Het lijkt mij dat gewoon een tweede knip, na de eerste bij het Centraal Station, werd aangelegd in de niet langer gewenste doorgaande oost-westautoroutes binnen Amsterdam.

Snel permanent maken, levert een prachtige entree op naar het Rijksmuseum en het laat dan meteen zien dat we de strijd voor ons klimaat echt gaan oppakken.

Jeroen Bos, Amsterdam

‘In steden als Jakarta en Moskou valt echte milieuwinst te halen’

Een goede actie van de klimaat­activisten in Amsterdam. Goed en vooral héél dapper om in het hart van onze hoofdstad hardwerkende burgers en bedrijven te raken waar het het meeste pijn doet, namelijk in hun portemonnee. Dát zal ze leren, die milieuvervuilers.

Ik ben echter benieuwder naar de locatie van hun volgende acties en of de activisten van Extinction Rebellion ook zo graag willen worden opgesloten in de gevangenissen van New Delhi, Nairobi, Jakarta of Moskou. In deze steden kunnen wérkelijke resultaten op milieugebied worden geboekt als je de lokale bevolking er maar net zo nadrukkelijk op wijst, net zoals in Amsterdam gebeurt.

Ton Sol, Badhoevedorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden