Expositie Escher in Rio best bezochte tentoonstelling van 2011

Een expositie over de magische wereld van de Nederlandse kunstenaar Maurits Escher in Rio de Janeiro is de best bezochte tentoonstelling van 2011 geweest. Meer dan 573.000 mensen zijn naar het Centro Cultural do Banco do Brazil in de Braziliaanse stad gekomen om de kunstwerken te bekijken, een gemiddelde van 9677 mensen per dag.

Redactie
Het werk Metamorphosis III van Maurits Escher. Beeld EPA
Het werk Metamorphosis III van Maurits Escher.Beeld EPA

Dat meldt het internationale tijdschrift over kunst The Art Newspaper.
Op de tentoonstelling, die van 18 januari tot en met 27 maart duurde, waren 95 schilderijen, tekeningen en installaties uit het Haags Gemeentemuseum te zien. Het kostte curator Pieter Tjabbes, een Nederlander die nu in Sao Paulo woont, naar eigen zeggen 5 jaar om het museum ertoe over te halen de kunstwerken naar Brazilië te laten vervoeren.

De in Leeuwarden geboren Escher (1898-1972) is vooral bekend om zijn werken waarin hij speelt met wiskundige principes. Zij verbeelden vaak onmogelijke constructies en in elkaar passende meetkundige patronen die geleidelijk in geheel andere patronen overgaan. Het museum Escher in het Paleis in Den Haag is aan zijn werk gewijd.

Gratis
De belangstelling voor de expositie van Escher is ongetwijfeld mede eraan te danken dat het vroegere bankgebouw in Rio gratis toegankelijk is. Op de top tien van best bezochte exposities staan nog twee tentoonstellingen die er in 2011 werden gehouden. Op de tweede plaats van best bezochte exposities staat een tentoonstelling over de kunst van het esoterisch boeddhisme in de Japanse hoofdstad Tokio. Daarna komt een expositie in de Taiwanese hoofdstad Taipeh.

Het dagelijks aantal bezoekers in Rio blijft echter ver achter bij dat voor de jaarlijkse herfstexpositie van schatten uit de Shoso-in-tempel in het Nationaal Museum in de vroegere Japanse hoofdstad Nara. Vorig jaar verdrongen zich daar gemiddeld per dag meer dan 14.000 mensen om de voorwerpen te bekijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden