Plus

Expo illustraties Floor Rieder: 'Ik heb me suf gegutst'

Het prentenboek De Cycloop sluit aan bij het thema Gruwelijk eng! van de Kinderboekenweek, die 4 oktober begint. Floor Rieder exposeert haar illustraties bij WG Kunst.

Illustratie uit De CycloopBeeld Floor Rieder

'Ik heb me eige helemaal suf gegutst voor dit boek, maar de geniale tekst verdient het. Pissen in je broek mensen! Pissen in je broek!' schreef Floor Rieder 25 augustus op Facebook. Die 'geniale' tekst is van Daan Remmerts de Vries, meervoudig bekroond schrijver en illustrator van boeken voor kinderen en volwassenen. Met De Cycloop schreef hij een geestig verhaal over een eenogige reus die eventjes best lijkt mee te vallen, maar dan toch gewoon een rottige cycloop blijkt.

Rieder zette er illustraties met een stevige lijnvoering, secundaire kleuren en hier en daar een stripachtige paginaverdeling tegenover. Voor haar tekeningen greep ze terug naar een techniek die ze sinds de academie niet meer had gebruikt: linoleum gutsen.

Aan het eind had ze een heel legertje hulpgutsers in dienst, vertelt ze in de atelierruimte van WG Kunst. Zo gaat het vaker bij haar: de deadline is er altijd sneller dan gedacht, dan worden extra handen ingehuurd om de klus op tijd te klaren.

Kinderboekenwereld
Rieder (1985) begon haar carrière met getekende interviews in Het Parool. Haar grafische illustraties vol repetitieve patronen sprongen direct in het oog. Toen Melanie Lasance, uitgeefster bij Gottmer in Haarlem, haar koppelde aan kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten ging het snel.

Het Raadsel van Alles Wat Leeft (2013), een non-fictieboek over evolutie, werd bekroond met een Gouden Griffel en Penseel voor het best geschreven en geïllustreerde kinderboek van het jaar. Daarna stapelden de prijzen zich op. Vertalingen in acht talen volgden. Er zijn bijna 75.000 exemplaren van het boek verkocht.

In één klap was Rieder in de kinderboekenwereld een gevestigde naam. Een tweede boek met Schutten volgde en Rieder werd gevraagd Alice in Wonderland te illustreren. Het omslag werd door boekverkopers uitgeroepen als mooiste van het jaar.

In 2016 maakte ze op verzoek van de CPNB het Prentenboek voor de Kinderboekenweek Waar is Ludwig? zonder eerder een prentenboek te hebben gemaakt. Nu heeft ze een expositie bij WG Kunst, een ruimte in de Helmersbuurt waar elk jaar rond de Kinderboekenweek een illustrator exposeert.

"Hier komt een wandschildering van De Cycloop," zegt Rieder gebarend. Drie dagen voor de opening staan er alleen wat potloodlijnen op de muur, maar Rieder verzekert dat het goed komt - de hulptroepen staan al paraat.

Op een andere muur komen de ingelijste glasplaten waarop ze Alice in Wonderland maakte. Klodder verf erop en wegkrabben wat niet op de tekening hoorde. Een smerig klusje, zegt ze: "Alles zat onder de flinters verf." Haar ateliergenoten werden bovendien gek van het geluid: "Toch een beetje alsof je met je nagel over een schoolbord gaat."

Reuzenboek
Hoewel je het aan haar illustraties niet direct afziet, wisselt ze vaak van techniek. Het 'hoekige' van de non-fictieboeken van Schutten verluchtigde ze met sierlijke pentekeningen. De fantasiewereld van Alice vroeg juist om iets grofs en donkers: de glasplatentechniek. En de lompe cycloop mocht niet te priegelig worden - gutsen dus.

Voor dit prentenboek werkte ze voor het eerst met schetsen en een storyboard. "Eigenlijk vind ik dat ik niet kan schetsen, maar in de tentoonstelling is alles te zien - van de eerste aanzet tot het uiteindelijke boek."

En er is meer. Het leporelloboek Waar is Ludwig? wordt als één meter hoog reuzenboek midden in de WG Kunstruimte geplaatst. Het uitvouwboek laat zich uitrekken als een harmonica en vertelt op voor- en achterzijde twee gespiegelde verhalen. Spectaculair is ook de zoötroop, een ouderwets animatieapparaat waarmee kinderen bewegende beelden van een springende cycloop kunnen bekijken.

De expositie is gratis te bezoeken maar ouders die toe zijn aan een kinderloze middag kunnen bij WG Kunst een 'dump je kind'-bon kopen. Rieder: "Voor vijftien euro mogen ze hun kind vrijdag 29 september om vier uur bij ons afleveren. Dan wordt het prentenboek De cycloop gepresenteerd en geven Daan en ik een workshop. Het boek krijgen ze er voor die prijs gratis bij."

De tentoonstelling De cycloop is t/m 5/11 gratis te bezoeken: WG Kunst, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28. (Wilhelmina Gasthuisterrein)

Beeld Floor Rieder
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden