Explosieve groei xtc-gevallen op Eerste Hulp

Het aantal xtc-gebruikers dat in Amsterdam op de eerste hulp of zelfs intensive care terechtkomt, groeit explosief. Dat meldt het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis.

Verschillende xtc-pillen. Beeld anp
Verschillende xtc-pillen.Beeld anp

'We zien de afgelopen maanden een explosieve groei van het aantal mensen dat xtc heeft gebruikt en daardoor in de problemen komt', aldus een woordvoerder van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis.

Opvallend zijn volgens het ziekenhuis de agressie en extreme onrust, waardoor sneller wordt besloten mensen wat langer ter observatie te houden.

Ook het Onze Lieve Vrouwegasthuis (OLVG) meldt een toename aan ernstige intoxicaties ten gevolge van xtc-gebruik. 'We zien het laatste jaar een stijging van slachtoffers, zowel op de eerste hulp als op de intensive care', zegt een woordvoerder.

Ernstige gevallen
Het OLVG krijgt de meeste Amsterdamse xtc-slachtoffers op zijn eerste hulp. 'Logisch, we zitten nou eenmaal het dichtste bij veel evenementenlocaties,' zegt een woordvoerder.

Maar ook artsen op de afdeling intensive care van het VUmc spreken van een toename van het aantal serieuze gevallen. 'Het gaat bij ons om een lichte stijging, we zitten dan ook wat verder van het centrum af. Het aantal echt ernstige gevallen neemt echter duidelijk toe,' zegt Prabath Nanayakkara, internist bij het VUmc. 'Omdat het om jonge mensen gaat is de reactie van de omgeving en de samenleving vaak zeer emotioneel.'

Uit de jaarlijkse drugsmonitor van het Trimbos-instituut blijkt een toename van het aandeel ernstige xtc-incidenten op grootschalige evenementen. Waar in 2009 nog zeven procent van de matige of ernstige gezondheidsincidenten op grote evenementen het gevolg was van xtc, steeg dit in 2013 naar tweeëntwintig procent.

Verdubbeling
Dergelijk ernstig letsel komt slechts in enkele gevallen voor. Bij het Lucas Andreas Ziekenhuis worden maandelijks gemiddeld twee patiënten als gevolg van xtc-gebruik opgenomen op de intensive care.

'Maar in oktober zagen we een verdubbeling,' zegt een woordvoerder. 'Een precieze oorzaak hiervoor kunnen we niet aanwijzen, maar de logische conclusie is natuurlijk een samenhang met het Amsterdam Dance Event.'


Lees vandaag (8-11) meer in Het Paroo: 'Eén keer mdma, drie jaar verloren'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden