Explosieve groei van woningen voor studenten

Studenten veroveren de stad. In tien jaar zijn er tienduizend studentenwoningen bijgekomen, veelal aan de rafelranden van de stad en in wijken die voorheen geen studenten trokken.

Tijs van den Boomen
Studentenhuis Beeld Linda Stulic/Het Parool
StudentenhuisBeeld Linda Stulic/Het Parool

De toename van tienduizend studentenwoningen in een decennium is bijna twee keer zo groot als het aantal studentenhuizen dat in de 35 jaar daarvoor is neergezet. Bijna de helft van de nieuwe woningen is tijdelijk.

Aanvankelijk werden vooral containers geplaatst, zoals in Noord en de Houthavens, maar inmiddels gaat het om gestapelde prefab-wooneenheden. Het belangrijkste verschil: die laatste voldoen aan het Bouwbesluit en kunnen dus veel langer blijven staan, als dat nodig mocht zijn.

Rafelranden
Opvallend is dat de studenten het geen probleem vinden aan de rafelranden van de stad te wonen: tegenover de Bijlmerbajes, op de NDSM-werf en het Zeeburgereiland, in een verlaten kantorencomplex bij station Diemen-Zuid, in de buurt van Sloterdijk.

Studenten blijken de pioniers van de stedelijke ontwikkeling. Zo gingen zij tien jaar geleden als eersten op de zandvlaktes van de Houthavens wonen. Daar zitten zij nog altijd, al lopen eind dit jaar de vergunningen af.

Stimulering
Zuidoost merkte al vroeg dat studenten een gebied nieuw leven kunnen inblazen. Met succes stimuleerde het stadsdeel de komst van tijdelijke en permanente huisvesting. Met de nabijgelegen Campus Diemen-Zuid wonen er in een straal van nog geen vijfhonderd meter rond de Daalwijkdreef straks meer dan drieduizend studenten. Dat zijn er bijna net zo veel als in Uilenstede, dat claimt de grootste studentencampus van Noord-Europa te zijn.

In Nieuw-West was het enthousiasme voor studenten lange tijd klein. Inmiddels is dit stadsdeel bezig aan een inhaalslag. Containers zijn hier niet; het draait vooral om de tijdelijke verhuur van bestaande panden. Maar daarin komt verandering: met iets meer dan 1600 nog te bouwen studentenwoningen staat Nieuw-West op de tweede plaats wat betreft bouwplannen, niet ver achter Oost, dat er een kleine 1800 heeft gepland.

Lees vandaag (5-6) meer in PS: 'Pioneren in de uithoeken'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden