Update

'Explosies tijdens opening top Arabische Liga'

Vlakbij het zwaarbewaakte complex in Bagdad waar vandaag staatshoofden en regeringsleiders van de Arabische Liga bijeen zijn gekomen, is een raket ingeslagen. Dat heeft een regeringswoordvoerder bekendgemaakt. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Twee andere raketten troffen Midden en West Bagdad.

Rook is te zien na de explosie in de buurt van de Iraanse ambassade in Bagdad. Beeld afp
Rook is te zien na de explosie in de buurt van de Iraanse ambassade in Bagdad.Beeld afp

Volgens een anonieme bron binnen de Iraakse inlichtingendienst was een mortier ingeslagen vlakbij de Iraanse ambassade, net buiten de zwaar beveiligde Groene Zone, waar de top wordt gehouden. Hij was niet op de hoogte van andere explosies. Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen. De top wordt gehouden in het paleis dat ooit werd gebruikt door oud-dictator Saddam Hoessein.

Ooggetuigen meldden dat twee van de drie explosies plaatsvonden bij de ambassade. Daarnaast zijn er onbevestigde berichten dat de andere explosie vlakbij de Groene Zone een geïmproviseerd explosief was.

Slecht vertegenwoordigd
De top is vandaag met slechts tien van de 22 lidstaten van de Liga vertegenwoordigd. Zo is de emir van Koeweit de enige leider van een Golfstaat die op de top aanwezig is.

Koning Abdullah II van Jordanië komt er openlijk voor uit dat hij om veiligheidsredenen niet komt. Tot de staatshoofden die wel komen, behoort president Omar al-Bashir van Sudan. Die wordt al jaren door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag gezocht wegens oorlogsmisdaden in Darfur.

De Iraakse regering had gehoopt dat de top na twee decennia van isolatie haar terugkeer in de Arabische schoot zou betekenen. De top is gisteren al op ministersniveau geopend.

Arabische Lente
Dat zoveel landen verstek laten gaan is een teken dat de zogeheten Arabische Lente de altijd aanwezige spanningen tussen soennieten en sjiieten verder heeft blootgelegd.

Syrië is op de top in Bagdad niet welkom. Het land is sinds november geschorst als lid van de Liga vanwege het politieke geweld dat al aan ruim 9000 mensen het leven heeft gekost.

Inspanningen
Op de agenda staan onder meer de crisis in Syrië, het verzoeningsproces in Jemen en het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Kofi Annan, de gezamenlijke speciale gezant voor Syrië van VN en Liga, komt vandaag zijn inspanningen voor vrede in het land toelichten.

Het is voor het eerst sinds 1990 dat de top van de Liga in Irak wordt gehouden. Het land is onveilig; in Bagdad komt het steeds weer tot verwoestende bomaanslagen. De regering heeft omgerekend ruim 340 miljoen euro geïnvesteerd in voorbereidingen van de top. Er worden duizenden extra agenten en militairen ingezet voor de beveiliging.

De Palestijnse leider Mahmud Abbas. Beeld afp
De Palestijnse leider Mahmud Abbas.Beeld afp
President Omar al-Bashir van Sudan Beeld afp
President Omar al-Bashir van SudanBeeld afp
De emir van Koeweit Sabah al-Ahmad al-Sabah. Beeld afp
De emir van Koeweit Sabah al-Ahmad al-Sabah.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden