Update

Explosies bij IKEA-vestigingen

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft bij onderzoek dat tot vannacht duurde, niets verdachts meer aangetroffen in de IKEA bij Eindhoven waar zich gisteravond rond half acht een kleine explosie voordeed. Soortgelijke ontploffingen deden zich voor bij vestigingen van het woonwarenhuis in het Belgische Gent en het Franse Lomme, nabij Lille.

Een vestiging van Ikea.

Het filiaal in Eindhoven werd ontruimd na ontdekking van het explosief, in een prullenbak buiten het gebouw. In Gent was sprake van een soort wekker die zou zijn ontploft. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft in de vestiging bij Eindhoven naderhand niets bijzonders meer aangetroffen. Het onderzoek was rond drie uur afgerond.

Veiligheid gegarandeerd

Hoogstwaarschijnlijk gaat de meubelzaak vanochtend gewoon open. Dat meldde een woordvoerder van het Zweedse bedrijf afgelopen nacht. Vandaag voeren de politie en de leiding van het bedrijf nogmaals overleg. 'We willen zeker weten dat de veiligheid van onze medewerkers en klanten gegarandeerd is', aldus de woordvoerder.

Aan de kleine explosie in Eindhoven ging geen dreiging of melding vooraf, aldus de woordvoerder. Het concern spreekt over een 'incident' en zegt dat er geen reden is om extra mankracht in te zetten voor de beveiliging van vestigingen.

Kleine knal
De woordvoerder vertelde dat medewerkers omstreeks half acht een kleine knal hoorden en een kleine rookwolk zagen. In een prullenbak buiten het pand was iets ontploft. De politie besloot later de winkel te ontruimen. De ontruiming verliep netjes en rustig. Er is geen schade. Klanten hebben niks of vrijwel niks gemerkt, veronderstelt de woordvoerder.

Uit een rondgang blijkt dat bij de overige elf Nederlandse filialen geen sprake is van een concrete dreiging, melden de betrokken politiekorpsen. De leiding van IKEA Nederland overlegt met de politie of ook andere Nederlandse vestigingen van het meubelconcern moeten worden gecontroleerd op mogelijke explosieven.

Parkeerterrein

Het parkeerterrein waarop de ontplofte prullenbak stond, was grotendeels afgezet vanwege een grote verbouwing. Het pand liep geen enkele schade op. De werknemers van IKEA werden opgevangen in een kantoor elders op het terrein.

De Zweedse winkelketen wordt vaker bedreigd. In maart 2009 werden de IKEA in Amsterdam-Zuidoost en een winkelgebied naast de Amsterdam Arena ontruimd na een bommelding. Hiervoor werd een vrouw opgepakt.

Zwaargewond

In december 2002 ontving het woonwarenhuis nog een brief, waarin 250 duizend euro werd geëist. Als IKEA niet akkoord zou gaan, zouden in verschillende filialen bommen tot ontploffing brengen. Twee bommen werden aangetroffen, waarbij er één bij ontmanteling deels explodeerde. Hierbij raakte een lid van een Explosieven Opruimingscommando zwaargewond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden