'Explosief' van vermeende aanslagplegers blijkt conserveringsmiddel

De tips waardoor eind april in Roosendaal een groep mannen werd aangehouden die een aanslag in Amsterdam zouden willen plegen, zijn mogelijk afkomstig van rancuneuze zakenpartners. Uit niets is gebleken dat de mannen daadwerkelijk een aanslag beraamden.

Maarten van Dun
De arrestatie van Samir O., zoals die woensdagavond te zien was in Onder de Radar Beeld KRO-NCRV
De arrestatie van Samir O., zoals die woensdagavond te zien was in Onder de RadarBeeld KRO-NCRV

Veel onrust na de uitzending woensdagavond van het NCRV-programma Onder de Radar: te zien was hoe een speciale eenheid van de politie in Roosendaal een 'terreurcel' arresteerde, nadat 'een onbekende' had getipt dat de mannen een aanslag in Amsterdam voorbereidden.

Vier mannen werden aangehouden, later volgden nog twee anderen. Nu wordt de soep toch niet zo heet gegeten: er zijn geen aanwijzingen dat de mannen werkelijk een concrete aanval planden, meldde het OM donderdagavond.

De onbekende stof die in één van de panden werd gevonden bleek na forensisch onderzoek tóch niet explosief. Volgens Ed Manders, de raadsman van één van de verdachten, zei zijn cliënt dat het om shoarmakruiden ging. Na tests van het NFI blijkt het goedje een conserveringsmiddel voor vlees.

Alle mannen zijn vrijgelaten en de aanklacht wegens verboden wapenbezit en het bezit van explosieven is komen te vervallen. Een illegale Egyptenaar die tijdens de invallen uit een loods was gevist, is overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Tipgever
Inmiddels wordt onderzocht wie de tipgever is geweest die de politie op het spoor van de groep zette.

In februari en in maart kreeg de politie twee tips over Amr Y. en zijn compagnon Samir O. (57). In de eerste tip werd gemeld dat O. huisvesting gaf aan 'een salafistische en islamistische strijder genaamd Mohamed.' Dat zou de illegale Egyptenaar zijn geweest. Die zou via de Balkan onder de dekmantel van een Syrische vluchteling naar Nederland zijn gereisd.

Op 21 maart vroeg een Engelssprekende man naar de afdeling terreur van de politie Roosendaal. Samir O. zou volgens de anonieme beller 'vandaag of morgen' een aanslag in Amsterdam plegen. Hij zou 'mensen van IS' huisvesten en in een Egyptische badplaats strijders rekruteren. Na die tips ging de politie tot actie over.

Opvallend is dat de mannen wel verdacht blijven van het financieren van terreur. In het huis van Samir O. (57) werd een ton cash geld gevonden. Deze O., die officieel geregistreerd staat in een probleemwijk in Brussel, lijkt de centrale figuur in het onderzoek.

Hij is geboren in Alexandrië, Egypte en is samen met Y. eigenaar van een Roosendaals bedrijf dat halalvlees levert aan shoarmazaken. Geruchten gaan dat de tips mogelijk zijn gedaan door rancuneuze buitenlandse zakenpartners van O., die internationaal opereert in de handel en het vastgoed.

Financieren van terreur
Opvallend is dat een Engelse tak van het bedrijf van O. en Y. door het Britse handelsregister werd geschrapt omdat niet aan verplichtingen was voldaan. Kort daarvoor was die vennootschap op naam gezet van iemand die in een opvang voor daklozen lijkt te verblijven.

O. was tot vorig jaar ook enige tijd mede-eigenaar van een shoarmazaak in een voorstad van Leeds, al lijkt O. zich met dat bedrijf inmiddels niet meer met de shoarmahandel bezig te houden.

In Denemarken bleek vorige maand dat Deense jihadisten via internationale btw-fraude mogelijk geld verdienden voor strijdgroepen in het Midden-Oosten. Daarbij werd op grote schaal gehandeld in voedingsmiddelen, waaronder Nederlandse kaas en kip.

Volgens Y.'s raadsman Ed Manders zijn er geen aanwijzingen dat de verdachten werkelijk in verband staan met terreurgroepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden