Explosief Pakistan begraaft Bhutto

ISLAMABAD - Pakistan neemt vrijdag afscheid van de Pakistaanse politica en ex-premier Benazir Bhutto. Ze werd donderdag vermoord en wordt begraven in het kolossale familiemausoleum in Garhi Khuda Baksh, ongeveer 300 kilometer ten noordoosten van Karachi in de provincie Sindh.De moord door een schutter die Bhutto eerst fataal in de nek schoot en zich daarna opblies, heeft de kernmacht Pakistan in een zelfs voor Pakistaanse begrippen diepe crisis gestort.

Bhutto kwam kort voor de parlementsverkiezingen om het leven. Zij was de hoop op een betere toekomst voor veel Pakistanen, vooral in het zuiden en noordoosten. Het is daar waar de meeste onlusten zijn uitgebarsten.

De verkiezingen gaan volgens interim-premier Soomro gewoon door, maar een andere topambtenaar bezwoer vrijdag dat het laatste woord hier nog niet over is gezegd. De autoriteiten vrezen verspreiding van de onlusten die onmiddellijk na het bekend worden van de moord op Bhutto zijn uitgebroken.

Al Qaida

Over de dader is weinig meer bekend dan dat het een fietser was die zonder veel problemen dichtbij Bhutto's voertuig kwam. Een man die vanuit Afghanistan zei te spreken namens Al Qaida, heeft de verantwoordelijkheid voor de moordaanslag opgeëist, meldde een Pakistaans medium.

Bhutto maakte grote kans 8 januari winnaar van de parlementsverkiezingen te worden met haar Pakistaanse Volkspartij (PPP). Dat is de Pakistaanse versie van sociaaldemocratie. Die is sinds de oprichting door Bhutto's vader Zulfikar Ali Bhutto in 1967 verwikkeld in een strijd op leven en dood met conservatieven die kracht putten uit steun van de strijdkrachten en uit radicaal islamitische groepen. Zulfikar Ali Bhutto werd in 1979 na een militaire coup opgehangen en ligt ook in Garhi Khuda Baksh begraven.

Golf van gewelddadigheden

Ordetroepen in de provincie Sindh hebben vrijdag de bevoegdheid gekregen gericht op gewelddadige betogers te schieten. De Bhutto's komen uit Sindh, waar de moord tot een golf van gewelddadigheden heeft geleid. Maar ook elders is de oproerpolitie slaags geraakt met woedende aanhangers van Bhutto. Vooral in de provincie Punjab. In de stad Rawalpindi bijvoorbeeld, waar Bhutto werd vermoord, vuurde de politie vrijdag traangas af op betogers.

Bhutto was op 18 oktober nog op het nippertje aan een aanslag ontsnapt, toen ze haar terugkeer in Pakistan vierde na jaren ballingschap. Bij die aanslag kwamen wel bijna 140 andere personen om het leven.

'Afschuwelijke terreurdaad'

De moord leidde wereldwijd tot krachtige protesten. In een buitengewone vergadering veroordeelde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de aanslag als een ''afschuwelijke terreurdaad''. Ook de Verenigde Staten, die Pakistan als bondgenoot in de strijd tegen islamistische terreur beschouwen, reageerden vol afkeuring. In een krachtige veroordeling van de moord sprak president George Bush over een poging de democratisering van het land te ondermijnen. De Europese Commissie reageerde met afgrijzen. Voorzitter José Manuel Barroso sprak over ''een aanslag op de democratie en op Pakistan''.

Bhutto was een van de boegbeelden van de niet-islamistische oppositie die een einde wilde maken aan het militaire bewind van Musharraf. Een belangrijke politieke rivaal van haar, ex-premier Nawaz Sharif, verklaarde tegen haar aanhangers haar strijd voort te zetten. Sharif zei bij het ziekenhuis waar Bhutto was overleden dat hij ''van nu af aan haar oorlog voert''. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden