Explosie aan poliklinieken

''Als je een hartkloppingen-poli op zet, en je maakt daar aan de hand van de hartstilstand van Ajaxied Evander Sno wat reclame voor, moet je eens kijken hoeveel mensen dat trekt.'' Foto ANP Beeld
''Als je een hartkloppingen-poli op zet, en je maakt daar aan de hand van de hartstilstand van Ajaxied Evander Sno wat reclame voor, moet je eens kijken hoeveel mensen dat trekt.'' Foto ANP

AMSTERDAM - De Amsterdamse huisartsen vinden de wildgroei aan nieuwe poliklinieken alarmerend. Vaak gaat het om kwaaltjes die net zo goed bij de huisarts behandeld kunnen worden.

De poli's in de ziekenhuizen maken de gezondheidszorg met hun specialistische hulp duurder dan nodig, vinden ze. De snotter-, mannen- en de osteoporose-poli, de niet-roken poli en de obesitaspoli zijn maar enkele voorbeelden.

Volgens Bart Meijman, voorzitter van de Huisartsen Kring Amsterdam, kan iemand met een klacht het best naar de huisarts. ''In 95 procent van de gevallen kun je het samen met de patiënt oplossen. Twijfelt de huisarts, of wil hij een second opinion, dan kan hij doorverwijzen.''?

Meijman vindt het bovendien een nadeel dat patiënten naar hun klachten worden ingedeeld. ''Vrijwel elke man krijgt met prostaatproblemen te maken en zeer veel vrouwen met osteoporose (botontkalking). Zet je een poli op voor zulke simpele dingen dan krijg je vanzelf hoge behandelkosten. ''

Hartkloppingen-poli
Het opzetten van poli's rond een kwaal is volgens de huisartsen commercieel aantrekkelijk geworden vanwege de invoering van een nieuw vergoedingensysteem voor de ziekenhuizen: de Diagnose Behandeling Combinatie.

''Een DBC bestaat uit alle activiteiten van een ziekenhuis en medisch specialist die gevolg zijn van een bepaalde zorgvraag, '' aldus de Nederlandse Zorgautoriteit. Zo staat er voor diagnose en behandeling van elke kwaal in het ziekenhuis een vastgesteld tarief. Werd een kind voorheen door de huisarts naar de KNO arts verwezen voor het knippen van neus amandelen, nu duikt een medisch team op het kind wanneer alleen al sprake is van een terugkerende snotneus.

Bovendien creëren de poli's hun eigen vraag, zegt Meijman. ''Als je een hartkloppingen-poli op zet, en je maakt daar aan de hand van de hartstilstand van Ajaxied Evander Sno wat reclame voor, moet je eens kijken hoeveel mensen dat trekt.''

Marjolein Verstappen, voorzitter van de raad van bestuur bij zorgverzekeraar Agis, noemt het een opgaaf voor de zorgverkeraars om het bestaansrecht van veel poliklinieken goed te kunnen screenen. ''Voor ons blijft de huisarts de poortwachter voor de gezondheidszorg,'' aldus Verstappen. (FRANS BOSMAN en MALIKA SEVIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden