Exploitatie tropisch bos wordt speerpunt Suriname

Suriname wil meer gaan verdienen met het vele bos dat er in het land aanwezig is. Dat kan door meer hout te exporteren, maar ook door meer hout in Suriname zelf te verwerken tot producten die meer geld opleveren, zoals planken, meubels of lijsten.

Een weg door de jungle in het Surinaamse Albina.Beeld ANP

Tijdens een symposium in Paramaribo van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), sprak de Surinaamse houtsector donderdag over deze ambitie. SBB is een onderdeel van het ministerie dat verantwoordelijk is voor het bosbeheer in Suriname.

De doelstelling past in het beleid van de Surinaamse regering om meer producten zelf te gaan produceren en minder afhankelijk te worden van de natuurlijke hulpbronnen van het land, zoals goud, olie en bauxiet.

Productiebos
Suriname heeft 14,8 miljoen hectare tropisch bos, 90 procent van de totale landoppervlakte. Ruim een derde deel hiervan, 4,5 miljoen hectare is bestemd als productiebos.

Door de grote vraag naar hout in de wereld is de houtproductie in 2012 gestegen naar circa 400.000 kuub per jaar. Hiervan gaat 91 procent naar Azië, 5 procent naar Europa en de rest naar overige landen. In 2005 was de productie niet meer dan 182.000 kuub.

Obstakels
Hoewel de export van zowel boomstammen (rondhout) als gezaagd hout de afgelopen jaren is gestegen, kan het nog veel beter, zei houtzagerijdirecteur A. Abdoelbasier. Een van de obstakels is dat de bedrijven niet makkelijk aan leningen kunnen komen. 'Daardoor kunnen we niet de investeringen doen die noodzakelijk zijn om aan de eisen van afnemers te voldoen', aldus Abdoelbasier.

Een ander probleem is dat hout op de zogenaamde negatieve lijst staat. Hierdoor gelden voor de export dezelfde strenge als voor drugs en wapens. Abdoelbasier pleitte daarom voor het opheffen van 'zestig jaar oude wetten en regels.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden