Experts: vluchtelingen moeten werk en taalles krijgen

Vluchtelingen in de noodopvang moeten de mogelijkheid krijgen aan het werk te gaan en taalles te volgen, zeggen deskundigen. Verveling leidt tot psychische problemen en vertraagt de integratie.

Vluchtelingen verhuizen naar de noodopvang in de MarnixstraatBeeld Rink Hof

Vluchtelingen in de noodopvang in de Marnixstraat klagen over de lange asielprocedure en het gebrek aan perspectief. Stress en irritatie hierover leiden tot spanningen.

Uit onderzoek van Halleh Ghorashi, hoogleraar diversiteit en integratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, blijkt dat permanente verveling onder vluchtelingen leidt tot geestelijke en fysieke problemen.

Nietsdoen
Vluchtelingen die in Nederland aankomen en asiel aanvragen, mogen in de eerste maanden niets doen. In de Amsterdamse opvang organiseren vrijwilligers activiteiten en taallessen en daar blijft het bij. De kinderen kunnen inmiddels naar school, maar volwassenen mogen niets.

En dat nietsdoen zorgt voor teleurstelling, zegt Ghorashi. 'Vluchtelingen zitten na aankomst vol energie. Eindelijk zijn ze veilig en kunnen ze zich richten op de toekomst. Als ze dan moeten wachten, gaan ze nadenken. En dan worden het verleden en de traumatische ervaringen weer dominant, in een tijd dat ze zich juist op de toekomst moeten richten.'

Activiteiten
Ghorashi pleit voor meer activiteiten. 'Als ze snel de taal kunnen leren of vrijwilligerswerk doen, gaat de integratie sneller.' Ze put uit eigen ervaring. Ghorashi vluchtte in 1988 vanuit Iran naar Nederland en ging direct op taalles, hoewel dat formeel niet was toegestaan.

Het belangrijkste argument waarom vluchtelingen geen uitgebreid pakket van taalles en werk krijgen aangeboden, is dat het onduidelijk is of ze mogen blijven. Volgens Jaco Dagevos, bijzonder hoogleraar integratie en migratie aan de Erasmus Universiteit, gaat dat argument bij deze groep vluchtelingen niet op: zeventig tot tachtig procent van de Syriërs en Eritreeërs zal mogen blijven.

Betaald werk
Dagevos pleit ervoor dat vluchtelingen in de opvang betaald werk kunnen doen. 'Nu mogen ze dit pas zes maanden na de asielaanvraag. Dat is voor mensen die nog aan de procedure moeten beginnen heel ver weg.'

Drie wetenschappelijke adviesbureaus pleitten ook voor snelle integratie van vluchtelingen. Uit onderzoek blijkt dat statushouders bovengemiddeld vaak werkloos zijn. Een vroege integratie kan ertoe bijdragen dat vluchtelingen sneller aan het werk gaan als ze mogen blijven.

Volgens Dagevos moeten vluchtelingen taalles en werk kunnen combineren. 'Ze leren de taal veel sneller als ze ook aan het werk zijn.'
Mieke Schulte van Vluchtelingenwerk Amsterdam vindt dat vluchtelingen sneller aan de slag moeten. 'Ze worden moedeloos van de onzekerheid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden