Plus

Experts: pak het zelf niet zo aan als in First Dates

Het programma First Dates biedt een ideale mix tussen voyeurisme en medeleven. Maar volgens datingexperts gaat in de opzet alles mis wat mis kan gaan op een eerste afspraak.

Datingcoaches adviseren: bewaar trauma's voor 'second date' Beeld BNNVARA
Datingcoaches adviseren: bewaar trauma's voor 'second date'Beeld BNNVARA

Het concept van First Dates, dat maandag aan een nieuw Nederlands seizoen begint, is even simpel als briljant: zet twee vrijgezellen tegenover elkaar in een restaurant dat vol hangt met camera's en laat ze aan het einde van de avond beslissen of ze elkaar nog een keer willen zien of dat ze het bij één ontmoeting laten. De kijker is in beide gevallen de lachende derde.

First Dates is dan ook een bewezen succes. In het Verenigd Koninkrijk zijn al tien seizoenen gemaakt en inmiddels wordt het programma in vijftien andere landen gemaakt: van Primo appuntamento in Italië tot Första dejten in Zweden. De eerste Nederlandse uitzending van First Dates was in maart 2015 te zien, sindsdien is het uitgegroeid tot een cultprogramma met een beperkte, maar trouwe schare fans.

De kracht van First Dates is dat de kijkervaring het midden houdt tussen schaamteloos voyeurisme, ramptoerisme en oprecht medeleven met de vrijgezellen die op zoek zijn naar liefde. Wat ook helpt: de meeste kandidaten zijn geen gekkies of aandachtszoekers die dolgraag eens op televisie willen, maar 'echte' mensen met wie het makkelijk identificeren is.

Maar of zo'n eerste afspraak ook kansrijk is voor mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie, dat betwijfelen mensen die zich professioneel met dating bezighouden. En dan doelen ze niet alleen de aanwezigheid van tientallen camera's bij een eerste afspraak.

Ballonvaart of museum
Eigenlijk gaat het bij First Dates al vanaf het begin mis, vinden de geraadpleegde datingcoaches. "Een etentje als eerste date is al een heel slecht idee. Degene die er als eerste is, zit dan ongemakkelijk te wachten aan de bar of aan een tafeltje, dat is al een valse start. Een wandeling door een park of bos is veel beter," zegt datingcoach Denise Janmaat.

"Ga iets doen. Bezoek samen een museum, maak voor mijn part een ballonvaart," zegt ook 'matchmaker' Alexia Robbemont. "Zo creëer je veel sneller een band dan door twee uur in een restaurant te zitten. Sowieso adviseer ik mensen om niet tegenover elkaar, maar naast elkaar te gaan zitten, dat is minder formeel. Zo'n afspraakje moet geen sollicitatiegesprek zijn."

Beerput
Ook qua gespreksonderwerpen gaat het vaak mis. Geregeld komen bij First Dates loodzware verhalen voorbij. Over scheidingen, over niet verwerkte jeugdtrauma's, over medische malheur. Niet doen, zegt Mathijs Dingjan, datingcoach voor vrouwen van de site mannenbrein.nl. "Het belangrijkste van een eerste date is een beetje lachen samen. Kijken of er een klik is."

Pas op eventuele vervolgafspraken kun je elkaars liefdes-cv bespreken of medische doopceel lichten. "Het risico van too much info ligt altijd op de loer. Dat zie je ook vaak misgaan bij First Dates: gesprekken zijn veel te dramatisch. Je hoeft echt niet te liegen als je gescheiden of weduwe of weduwnaar bent, maar probeer het tijdens een eerste date een beetje luchtig te houden," zegt Robbemont.

"Vermijd risico-onderwerpen waarbij je een beerput kunt opentrekken en praat zoveel mogelijk over het heden. Vraag bijvoorbeeld waar de ander blij van wordt," zeg Janmaat. "Het gesprek mag best diepgang hebben, maar je hoeft op een eerste date nog niet je hele ziel en zaligheid met de ander te delen."

null Beeld BNNVARA
Beeld BNNVARA

Steevast een ongemakkelijke situatie bij First Dates: de rekening. En een beetje flauw ook van de programmamakers dat de deelnemers zelf moeten betalen voor het etentje, maar het zorgt wel voor spannende televisie: betaalt één iemand of wordt de rekening gedeeld?

Als een man en vrouw uit eten gaan, betaalt in de regel de man, vinden de datingexperts. "Ouderwets misschien, maar het hoort wel een beetje bij galant zijn," vindt Robbemont.

"Mannen vinden het meestal helemaal geen probleem om te betalen," zegt Dingjan. "Als vrouw kun je nog aanbieden om de rekening te splitten, zodat je de man de gelegenheid geeft om genereus te antwoorden dat dat natuurlijk niet hoeft."

Swipetijdperk
De apotheose van het programma is het moment dat de twee kandidaten moeten zeggen of ze elkaar nog een keer willen zien. Pijnlijk als de één wel en de ander niet wil, maar meestal zijn beide partijen het er wel over eens als het niks wordt.

Zonde, vindt datingcoach Robbemont. "Mensen vellen vaak te snel een oordeel. Dat past een beetje bij het swipetijdperk waarin we leven. Maar liefde kan ook groeien. Soms moet je wat moeite doen in het leven."

Ook Janmaat raadt een vervolgdate in principe altijd aan. "Het duurt even voor je iemand leert kennen. Na een eerste date moet je jezelf ook niet de vraag stellen of je met die persoon oud wilt worden, of kinderen wilt krijgen: dan maak je het veel te groot."

Hoeveel er volgens de datingexperts ook aan te merken is op de formule van First Dates: ze juichen het programma toe. Dingjan: "De mensen die er aan deelnemen, nemen in elk geval initiatief. Dat raad ik iedereen aan: blijf niet bij de pakken neerzitten, raak niet gedesillusioneerd in de liefde, maar ga daten. Een televisieprogramma is misschien niet de meest geschikte manier, maar altijd nog beter dan niets doen."

Ook Robbemont pleit voor zo snel mogelijk afspreken. "Blijf niet eindeloos appen of chatten. Dan vorm je in je hoofd het beeld van de meest fantastische man of vrouw en kan de uiteindelijke date alleen maar tegenvallen."

De Nederlandse First Dates is vanaf maandag 22/10 te zien op NPO3 (BNNVara).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden