Experts kraken smartphone van de onderwereld

Deskundigen hebben een manier gevonden om de peperdure gecodeerde smartphones te kraken waarmee criminelen hun mailverkeer afschermen. Dat kan tot doorbraken leiden in grote strafzaken, zoals die tegen vier jonge Amsterdammers die een liquidatie zouden hebben voorbereid.

Paul Vugts
De arrestatie van vier mannen in de Knokkestraat vorig jaar. Beeld Olim Bamjat
De arrestatie van vier mannen in de Knokkestraat vorig jaar.Beeld Olim Bamjat

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de beveiligde telefoons weten te decoderen van drie van de vier verdachten die op 1 februari vorig jaar in en rond de Knokkestraat in Amsterdam-West werden gearresteerd, terwijl ze volgens het Openbaar Ministerie (OM) op weg waren om daar in de buurt een rivaal te vermoorden.

Justitie ziet in hun onlangs ontcijferde berichten extra bewijs dat zij een liquidatie wilden plegen. Waar de verdachten tot nu toe hebben volgehouden dat ze alleen een (gestolen) BMW van Eindhoven naar Amsterdam-West brachten - voor een opdrachtgever wiens naam ze niet willen noemen - maakt justitie uit de nu ontsleutelde berichten op dat zij wel degelijk wisten dat met die auto een moordaanslag zou worden gepleegd. Ook moeten ze volgens justitie geweten hebben dat in de auto zware wapens lagen.

Ontcijferde berichten
Justitie denkt aan de hand van hun mailtjes bovendien te kunnen aantonen dat de verdachten over hun alibi hebben gelogen. De resultaten van het onderzoek naar de smartphones worden morgen besproken op de laatste inleidende zitting in de strafzaak, die volgende maand inhoudelijk wordt behandeld.

Overigens ziet advocaat Sander Janssen van verdachte Youssef O. (21) in de ontcijferde berichten ook bewijs voor de stelling van zijn cliënt dat die slechts een auto had opgehaald.

"De verdachten bespreken in de berichten letterlijk dat ze de auto op het Belgiëplein gaan zetten, waar je gratis kunt parkeren," zegt Janssen. "Dat weerlegt de theorie van de officier van justitie dat zij op weg waren om een liquidatie te plegen."

Raadsman Niek Hendriksen van Kamal O. (22), die met een kalasjnikov uit de BMW stapte nadat het arrestatieteam hem en Youssef O. had klemgereden, vindt het 'nog te vroeg om te reageren' omdat hij pas vrijdag de nieuwe stukken over de gekraakte PGP-telefoons heeft gekregen.

"Ik ben heel benieuwd wat de officier van justitie daarover heeft te zeggen. Voor mij is het nog te vers om al een standpunt in te nemen, ook omdat ik de onderzoeksresultaten nog met mijn cliënt moet bespreken."

Dát het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een manier heeft gevonden om de versleutelde communicatie te ontcijferen uit de populaire PGP-telefoons (Pretty Good Privacy), zorgt in de onderwereld voor grote onrust.

Bewijs in moordzaak
Juist omdat ze zich onbespied waanden, wisselden criminelen via hun gecodeerde telefoons vrijelijk informatie uit die ze nooit over gewone gsm's zouden versturen.

Dat het NFI heeft uitgevonden hoe in beslag genomen PGP-telefoons zijn te kraken, lijkt in verscheidene grote (moord)zaken voor nieuw bewijs te gaan zorgen. In Brabant is al een verdachte van drugshandel veroordeeld mede op basis van ontcijferde e-mails uit zijn PGP-telefoon.

PGP-smartphones zijn in spyshops en bij onlineaanbieders te koop voor ruim 1200 euro of meer. Na het vonnis in de Brabantse drugszaak haastten aanbieders van PGP-telefoons zich te melden dat de nieuwere versies níet zijn te kraken, maar of dat standpunt houdbaar is, is zeer de vraag.

1200

Criminelen wanen zich onbespied als ze bellen met de gecodeerde PGP-smartphone, die voor ruim 1200 euro te koop is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden