Plus

Experts: 'Goede brandveiligheid kost veel geld'

Echt goede brandveiligheid kost veel geld, en dat is er bij veel beheerders van monumenten niet. De risico's zijn echter wel in te dammen.

Beeld ANP

"Je kunt een kerk wel uitrusten met hightechmiddelen, maar daar heeft een stichting die een kerk beheert vaak de middelen niet voor," zegt Björn Peters, adviseur brandveiligheid.

Investeringen voor de brandveiligheid zijn heel erg duur, zegt ook Jacqueline Grandjean, directeur van de Oude Kerk in Amsterdam. "Er zijn strenge voorschriften. Om aan die normen te voldoen hebben we onlangs kilometers kabel voor de brandalarminstallatie vervangen. Kosten: 180.000 euro."

Brandveiligheid
Volgens Grandjean heeft de brandveiligheid continu aandacht in de Oude Kerk. Er is nauw contact met onder andere de brandweer op dit punt. Het is dan ook een uitdaging om een historische kerk in het oude centrum van de stad te behoeden voor brandschade.

"Een kerk staat vol met droog hout, niet alleen de balken, maar ook de interieurs en het orgel bevatten veel hout."

Kerken zijn dan ook kwetsbaar, zegt Peters. Zeker in zo'n kapconstructie van een kerk, zoals bij de Notre-Dame, is er veel heel droog hout aanwezig. "Meestal zorgen ze dat het goed droog is om het goed te conserveren. Maar als er dan brand uitbreekt en het wordt niet ontdekt, dan kan het snel om zich heen grijpen. Helemaal als de wind ook nog verkeerd staat, zoals gisteravond."

Stof
Peters, die ook als adviseur betrokken was bij de grote renovatie van het Rijksmuseum, komt ook wel eens op plekken waar het stof zich centimeters dik heeft opgestapeld. "Als er een vonkje bij komt, kan het zo in brand vliegen."

Stof en een oude electrische installatie die er al jaren ligt, vormen een slechte combinatie. Dat geldt ook voor stof en lichtarmaturen die warm worden, zegt Peters. Daarom adviseert hij behalve goed schoon te maken en de electriciteit goed te onderhouden ook om in kerken rookmelders te hangen. "Want als de buren de brandweer pas alarmeren als de vlammen uit de kerk zien slaan, dan is het te laat."

Oud centrum
Bij het Rijksmuseum is gekozen om de kapconstructie in compartimenten op te delen, die brandwerend gescheiden zijn, zodat de brand niet snel kan overslaan naar andere delen van het museum.

"Daar heb je ook 24 uur per dag bewaking, dat maakt ook uit. Want als er brand uitbreekt, valt dat sneller op.

Volgens Peters is het ook onpraktisch dat kerken vaak in een oud centrum gebouwd zijn, waardoor de brandweer er moeilijk bij kan.

Lees ook: Brand Notre-Dame uit, drie mensen lichtgewond

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden