Update

Expertisecentrum Q-koorts in UMC St Radboud

De bijna negenhonderd dieren op een biologische boerderij in het Groningse Sellingen kregen 8 maart als eerste dit jaar een inenting tegen de Q-koorts. Foto ANP Beeld
De bijna negenhonderd dieren op een biologische boerderij in het Groningse Sellingen kregen 8 maart als eerste dit jaar een inenting tegen de Q-koorts. Foto ANP

NIJMEGEN - Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen begint een Q-koorts expertisecentrum. Kennis over en ervaring met acute Q-koorts en de chronische variant worden er gebundeld, meldde het UMC dinsdag. Ook breidt het ziekenhuis het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte uit.

Het Nijmeegse universitaire ziekenhuis hield eens in de week al een Q-koortspoli. Die voorziening wordt uitgebreid met een team van deskundigen op gebieden als microbiologie, cardiologie, longziekten, verloskunde en vaatchirurgie. Ook is er een telefonische hulplijn voor huisartsen en specialisten met vragen over de Q-koorts.

Het nieuwe expertisecentrum combineert de poli met nieuw wetenschappelijk onderzoek naar Q-koorts, aldus het UMC. Het onderzoek richt zich op de afweer tegen Q-koorts en kijkt naar betere diagnostische tests en behandelmethoden.

Inmiddels is het virus bij 3500 Nederlanders vastgesteld. De uitbraak van de door geiten en schapen overgedragen ziekte concentreert zich in Noord-Brabant en zuidelijk Gelderland. Het UMC St Radboud is het enige universitaire ziekenhuis in die regio.

Het merendeel van de patiënten heeft niet al te veel last van de ziekte, stelt het UMC. Een klein aantal patiënten krijgt echter te maken met complicaties als longontsteking of ontstekingen van hart of bloedvaten. Het expertisecentrum is er vooral voor die groep, maar ook voor het kleine aantal mensen dat te maken krijgt met chronische Q-koorts. Zwangere vrouwen lopen ook extra risico. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden