Expert bepleit heropening onderzoek Schipholbrand

De brand op Schiphol, 27 oktober 2005. Foto ANP/Hans Vrenegoor Beeld
De brand op Schiphol, 27 oktober 2005. Foto ANP/Hans Vrenegoor

HILVERSUM - Het onderzoek naar de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost moet worden heropend. Dat stelde veiligheidsonderzoeker Bas van den Heuvel donderdagavond in het actualiteitenprogramma Nova, op basis van een analyse van beelden die beveiligingscamera's destijds hebben gemaakt.

Door de Schipholbrand kwamen in oktober 2005 elf mensen om het leven. De slachtoffers zaten in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde twee jaar geleden dat de brand is ontstaan in cel 11, waar een Libiër vastzat. Maar Van den Heuvel meent dat er al eerder een grotere brand in het complex woedde.

De onderzoeksraad neemt de nieuwe informatie zeer serieus. ''We gaan het uitvoerig bestuderen'', liet de organisatie in een reactie weten. Voorzitter Pieter van Vollenhoven overlegt maandag met zijn belangrijkste onderzoekers van de Schipholbrand. Daarna zal de raad inhoudelijk reageren op de bevindingen van Van den Heuvel van onderzoeksbureau MSNP.

Als de beeldanalyse klopt en nieuwe inzichten biedt, zal het Openbaar Ministerie (OM) het onderzoek eventueel uitbreiden. ''Het OM wil dat alle feiten boven tafel komen.'' Op verzoek van de advocaat van de Libiër vindt er in Zwitserland onderzoek plaats naar de oorzaak van de brand. Het hoger beroep van de man loopt nog. De rechtbank in Haarlem had hem vorig jaar veroordeeld tot drie jaar celstraf wegens opzettelijke brandstichting in zijn cel.

De brandhaard in cel 11, waar het onderste stapelbed in brand raakte, is volgens Van den Heuvel bekend. ''In ons onderzoek zie je dat daarnaast een hele grote brand in de schilruimte aan de gang is'', vertelde hij.

De afgebrande vleugel K bestond uit 26 celcontainers. Daaromheen zit die schilruimte. In de beeldanalyse is volgens Van den Heuvel te zien dat de rook komt uit de technische ruimte van cel 11. De Libiër had geen toegang tot die ruimte. Volgens de onderzoeker was de brand in de schilruimte al eerder aan de gang dan de brand in de cel. Wat de oorzaak van die grotere brand is, valt niet af te leiden uit de beeldanalyse.

Drie jaar na de Schipholbrand is volgens Van den Heuvel dus eigenlijk niet bekend wat er is gebeurd. ''We kennen de oorzaak niet, we kennen het brandverloop niet. We weten dus eigenlijk niks'', zei hij.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in 2006 dat er bij de brand minder of geen doden zouden zijn gevallen als de overheid de regels van brandveiligheid had nageleefd. De toenmalige ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Sybilla Dekker (VROM) traden af naar aanleiding van het rapport. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden