Experimentele jeugddetentie Nieuw-West blijft open in 2018

De Kleinschalige Voorziening in Nieuw-West, een preventieve jeugddetentie-instelling voor Amsterdamse jongens, blijft volgend jaar gewoon open.

Jongeren wassen af in de Kleinschalige VoorzieningBeeld Dngena Mol

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft een motie van Groenlinks daartoe woensdag overgenomen.

In de Kleinschalige Voorziening (KV) kunnen Amsterdamse jongens na hun eerste of tweede delict preventief in hechtenis worden genomen. Ze mogen overdag naar school, stage of werk maar moeten na ­afloop direct huiswaarts keren.

Alle partijen die betrokken zijn bij de Amsterdamse vestiging (er zijn er ook in Groningen en Nijmegen) zijn laaiend enthousiast over de eerste resultaten met 55 jongens, die doorgaans tussen één en twee maanden blijven. Toch dreigde het huis te moeten sluiten doordat de proef afliep. De gemeente Amsterdam maakte zich daarover grote zorgen.

De Kleinschalige Voorziening is de enige justitiële (jeugd)inrichting in de stad, nadat vier gevangenissen, huizen van bewaring en jeugdinrichtingen de afgelopen jaren stapsgewijs waren gesloten.

Geldkraan
GroenLinks vond het 'onwenselijk en onverstandig dat een goed functionerend team professionals zou worden opgedoekt om later weer opgebouwd te moeten worden'. Kamerlid Kathalijne Buitenweg diende daarom de motie in.

Buitenweg: "Deze jeugd-detentie is de enige van deze vorm in Amsterdam. Als er geen geld voor wordt uitgetrokken moeten deze jongeren uit hun sociale omgeving. De kans op een nieuwe start wordt dan kleiner. Het wachten op de begrotingsbehandeling in december duurt te lang. Er is nu een toezegging nodig willen we het project ook na 1 januari laten voortbestaan."

Kapitaalvernietiging
Dekker sprak over 'kapitaalvernietiging' als een succesvol project nu al zou stoppen. "We kunnen met een gerust hart zeggen dat het project in Amsterdam voor 2018 voortgezet kan worden."

Dekker wil 'op een moment' volgend jaar wel met de Tweede Kamer spreken over hoe de Kleinschalige Voorziening voor de lange termijn veilig kan worden gesteld. Er zijn nog twee andere 'proeftuinen' op andere plekken in het land. Die zijn echter geen onverdeeld succes.

Experiment
De Kleinschalige Voorziening is een experiment van de gemeente, het ministerie van Justitie en Veiligheid. Jeugdige gevangenen worden verder alleen in een Justitiële Jeugdinrichting (JJI) ver buiten de stad geplaatst, ver van hun vertrouwde omgeving.

Het bijzondere aan de Kleinschalige Voorziening is juist dat de jongens overdag gewoon naar hun school of werk kunnen en dat ze contact houden met hun familie. Ze zitten wel van 22 tot 7 uur 's nachts opgesloten op hun kamer en moeten na school rechtsreeks naar 'huis'. Ze mogen daar geen telefoons of computers hebben.

Er verblijven steeds acht jongens tussen de 14 en 18 jaar in preventieve hechtenis. Ze komen alleen in de instelling als ze gemotiveerd en in staat zijn om hun leven te beteren.

Het plan voor de voorziening was een bron van trots van burgemeester Van der Laan.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden